Nohoch en een “science project”

Lokale datum/tijd: Dinsdag 30 november, 23:25

Gisteren zijn we de dag zoals altijd vroeg begonnen. Om 8:15 zou er op het duikcentrum een briefing zijn met betrekking tot de CINDAQ projecten die ze draaien. Het blijkt dat er ook werk te doen is voor Cave 1 duikers dus Stefan en ik geven ons net als de DPV duikers op om een dagje mee te draaien.

Door de briefing zijn we wel vrij laat onderweg naar de cenote waar we willen gaan duiken: Nohoch. Dit is gemiddeld genomen een vrij ondiepe grot met ook de optie verschillende lijnen te volgen. Ik heb wat meer lucht in mijn fles dan Stefan dus ik mag de reel naar de main line leggen. We sturen het DPV team voorop met hun reel aangezien zij hier beter bekend zijn en dit scheelt voor ons zoeken.

Na de eerste duik wordt de reel omgelegd naar de zogenaamde “Parker’s line”. Deze tweede tunnel is wat compacter maar er zitten zeker hele mooie stukken tussen. Zelf denk ik wel dat ik de main line de mooiste van de twee vindt.

We hadden twee flessensets bij maar gezien het late tijdstip waarop we vetrokken, de lange duiken die we al hebben gemaakt en de reistijd die nodig is om terug te komen op het duikcentrum besluiten we geen derde duik te maken. We moeten een beetje bijtijds terug zijn in het resort om te douchen aangezien we om 19:30 in Playa Del Carmen worden verwacht. Martijn en Danielle hebben afgesproken uit eten te gaan met een aantal bekenden en ze hebben gevraagd of we allemaal mee gaan.

Het is even zoeken naar het restaurant maar het was de moeite waard. Het is gezellig en het eten is echt heel goed. We zijn uiteindelijk wel laat weer terug dus het schrijven van een blogje heb ik daarom maar een dagje over geslagen.

Voor wat betreft het wetenschapsproject: daarvoor hadden we opgegeven dat we dinsdag of woensdag wel aan wilde haken. Het is uiteindelijk vandaag geworden. Plan was rond 8 uur vanuit het duikcentrum te vetrekken. Er zijn meerdere groepen die naar verschillende licaties gaan en wij kunnen met onze groep naar Yaxchen. Het DPV team heeft deze grot tijdens de cursus al eens bedoken, voor Stefan en mij is hij nieuw. Op de locatie (die ook best een eindje rijden is) krijgen we nog een duidelijke briefing over wat precies de bedoeling is.

Yaxchen is een donkere grot in een mangrovebos waarin zich een dikke laag sediment heeft verzameld. Op diverse locaties staan open “bakjes” (een soort PVC pijpjes) op stokken in de bodem die over een periode van zo’n twee jaar sediment hebben opgevangen. Deze moeten nu worden vervangen. Het DPV team doet dit op een locatie in de grot waar je zwemmend niet kan komen, Stefen en ik nemen de eerste drie locaties voor onze rekening.

De ingang van de grot is normaal gesproken al zo’n 15 minuten zwemmen. Gisteren hebben ze gelukkig al een lijn vanaf de instap gelegd naar de ingang om het zoeken een stuk te versimpelen. We kunnen de backup DPV van het andere team lenen om het eerste stuk te overbruggen waardoor we de 15 minuten kunnen inkorten naar 5.

We laten de DPV bij de ingang achter waarna onze duik echt kan beginnen. Eenmaal in de grot spotten we al redelijk snel de eerste locatie waar de pijpjes staan (altijd setjes van 3 bij elkaar in de buurt). Aangezien het een erg donkere grot is en je heel gemakkelijk veel stof kan maken (als je naar de bodem kijkt is het al raak) knoop ik een spoeltje in op de main line zodat we altijd een lijn terug hebben. Daarna is het even een beetje kloten om het werk voor elkaar te krijgen maar bij het tweede en derde punt hebben we een aardig werkend systeem bedacht.

Wanneer we de grot weer uitkomen zien we nog een tweetal Tarpons zwemmen en later komen we nog een derde duik tegen. Gaaf om te zien.

Terug op het resort doen we nog even snel een hapje bij de snackbar en een ijsje bij het zwembad. Vanavond hebben we weer voor een a-la-carte restaurant gereserveerd maar daar konden we pas om 21:30 terecht. Eigenlijk te laat om nog lekker te eten… Morgen gaan we weer duiken bij Mayan Blue. Een favoriet van mij en Stefan dus dat wordt vast weer mooi 🙂 .

Reisblogs: