Het was even flink afzien maar het was het allemaal waard

Lokale datum/tijd: Donderdag 2 december, 19:59

Deze ochtend vertrekken we op tijd naar het duikcentrum. We hopen Chris daar nog tegen te komen zodat hij ons nog een korte briefing kan geven over cenote Monkey Dust. gelukkig is hij er nog als wij aankomen. Het zou een wandeling van een paar minuutjes moeten zijn naar de ingang met daarna nog een stukje over een houten brug. Dit zou goed moeten gaan als je maar een beetje weg blijft uit het midden :-p . Verder is het een mooie, niet al te grote grot.

Het is even zoeken naar de juiste afslag vanaf de hoofdweg maar uiteindelijk komt dit goed. Cenotes liggen vaak op privé terrein waar je voor toegang moet betalen aan de eigenaar, zo ook hier. We waren al gewaarschuwd maar inderdaad, de zoon van de eigenaar komt zo zat als 100 man aangewandeld (lees: gewaggeld). Het is niet helemaal duidelijk hoeveel entree hij wil hebben… bij 1200 peso’s (zo’n 50 Euro) is hij tevreden.

Het is nog een klein stukje over een junglepad met de auto’s tot aan het parkeerterrein. Daarna begint het afzien. We besluiten de flessensets eerst naar de cenote te dragen voor we onze droogpakken aantrekken. Het is 3 tot 4 minuten lopen over een jungle pad en het is nogal warm en vochtig dus je loopt leeg. De houten brug heeft op een aantal punten z’n beste tijd wel gehad dus dit is ook niet bepaald mijn favoriete stuk. Ik ben blij als we uiteindelijk in het water liggen.

Als we na wat zoeken de ingang hebben gevonden blijkt dat de hele afdaling wel zeer de moeite waard was. Dit is de meest gave cenote die we tot nu toe bedoken hebben. Na 20 minuten komen we bij een T, we hebben afgesproken eerst de linker tunnel te nemen. Deze wordt gaandeweg steeds een stukje nauwer, maar eigenlijk nog niets waar ik me niet comfortabel bij zou voelen. Net nadat we zijn omgedraaid komen we Rick en Richard (het DPV team) tegen. Richard maakt dan nog even wat filmpjes en foto’s van ons samen voor we onze weg naar buiten vervolgen. Super leuk. Uiteindelijk duurt de duik 85 minuten.

Na een korte pauze aan de oppervlakte gaan we terug voor de tweede duik. Deze keer nemen we de tunnel naar rechts. Als we daar bij de tweede T aankomen moeten we keren. Op dat moment zit ik ook zo’n beetje aan mijn turn pressure dus op zich komt dit niet heel slecht uit.

Na zo’n 72 minuten zijn we weer boven en begint de klim terug naar de auto’s. Ik heb eigenlijk geen zin om laten mij flessen set op te gaan halen dus dat wordt even afzien met alle uitrusting.

Al met al hebben we allemaal echt super gave duiken gemaakt. Misschien nog wel eens voor herhaling vatbaar maar dan meer aan het begin van de vakantie als we nog een beetje fitter zijn.

Morgen is het de laatste dag dus we hebben voor dan een cenote iets dichterbij uitgezocht. Eén ding is zeker, deze twee weken zijn voorbij gevlogen!

Reisblogs: