Een rustdag met Maya tempels

Lokale datum/tijd: Zondag 28 november, 22:31

Vandaag hebben we met de groep een rustdag voor wat betreft het duiken ingepland. Een keer wat anders is ook wel eens leuk. We kunnen dus een beetje uitslapen waarna we een bezoekje aan de Mayastad Coba op de planning hebben staan. Deze stad kende zijn hoogtepunt tot 600 en 800 na Chr. Er staat aangegeven dat er toen waarschijnlijk meer dan 50.000 mensen woonde en dat de stad een oppervlakte kende van zo’n 80 km2.

Na het ontbijt rijden we op het gemak aan. Het is best een stukje rijden (zo’n 5 kwartier) en het is natuurlijk prettiger daar niet op het heetst van de dag rond te sjouwen. De kosten voor het parkeren van de 2 auto’s en toegang voor 6 personen vallen mee, omgerekend zo’n 34 Euro. We besluiten zelf op verkenning te gaan en geen gebruik te maken van een gids.

Het is best een groot terrein. Prettig dat de bezoekers zich zo goed kunnen verspreiden maar al met al is het zo toch wel een paar kilometer rond stappen. Je kan ook fietsen huren maar die afslag aan het begin hadden we even over het hoofd gezien. Door de warmte en luchtvochtigheid is het ook best zweten geblazen. Omdat we geen gids hebben missen we her en der wel een beetje de uitleg maar met onze eigen fantasie weten we er ook wel wat moois van te maken.

Het beste bewaren we (volgens mij meer per toeval) voor het laatst. De tempelpiramide Nohoch-Mul. Deze kon je voor de corona pandemie nog beklimmen maar sindsdien is dat niet meer toegestaan. Gezien de warmte is dat misschien niet eens zo heel erg…

Nohoch-Mul, een 42 meter hoge pyramide

We maken wat foto’s en begeven ons daarna weer langzaam naar de uitgang. De rest van de middag nemen we een duikje in het zwembad en genieten we van een ijsje en cocktails. Morgen kunnen we weer volle bak aan de gang met het maken van grotduiken, maar vandaag was voor de afwisseling ook wel heel leuk.

Reisblogs: