Driftduiken en surfles

Lokale datum/tijd: Vrijdag 7 augustus, 18:25

De boot vertrekt vroeg dus moeten we vandaag ook weer redelijk vroeg opstaan, de wekker gaat om 6:30. Tegen 8 uur hebben ze nog steeds onze flessen Nitrox niet klaar staan dus gaan we toch maar eens navraag doen. Het blijkt dat de zuurstof voor het mengen op is… morgen krijgen ze weer nieuwe voorraad. Communicatie blijft lastig 🙂 .

De eerste duik is best een vlotte driftduik. Er zit wel heel veel vis maar behalve een flinke zeeslang zien we verder niet heel veel bijzondere dingen. De stroming is ook te sterk om op je gemak ergens rond te kijken.

Stefan de cameraman.

Nog een nudibranch.

Als iedereen weer aan boord is varen we op het gemak richting de tweede duikstek. Onderweg zien we een tweetal groepjes duikers een beetje verloren ronddobberen. Hun boot is nergens te bekennen dus wordt via de radio maar contact met ze gezocht. Schijnbaar heeft er iemand een beetje zitten slapen. Gezien de stroming drijven ze best snel af maar het zal uiteindelijk allemaal wel goed zijn gekomen.

Na een uurtje aan de oppervlakte op de locatie voor de tweede duik lijkt het er op dat de stroming in kracht is toegenomen. Stefan springt in eerste instantie het water in met z’n camera maar besluit deze toch maar weer terug te geven… deze duik geen camera’s. En dat is maar goed ook blijkt achteraf. Het is vliegen over het koraal. Je ziet zo geen klein spul maar vanwege de stroming zit er wel veel vis en we zien diverse Barracuda’s. Een lollige bedoeling. De duik zelf duurt niet zo heel lang op deze manier, maximaal 30 minuten. Het passeren van een dikke kabel onder water is het signaal dat er aan de safety stop moet worden begonnen. Verderop wordt het dieper en kan de stroming naar beneden gaan dus zorgt men altijd voor die tijd boven te zijn.

We zijn uiteindelijk rond 12:30 terug bij het resort, ruim op tijd om op het gemak nog te lunchen en alvast de camera’s af te spoelen. Daarna gaan we rond 13:15 richting Newbro voor onze eerste surfles.

De duikgidsen maken graag zelf een beetje muziek. Doen ze best goed.

Bij de surfles is alles inbegrepen, schoentjes, water, een vestje (met lange mouwen maar wij zijn eigenwijs en gebruiken onze eigen met korte mouwtjes) en voor mij zelfs een fraai zwembroekje met langere pijpjes. Er zijn nog 2 andere knullen die voor het eerst een les volgen. We beginnen met een klein half uurtje theorie met als belangrijkste onderwerp hoe je op je board moet gaan staan en welke houding je aan moet nemen. Daarna krijgen we nog 2 minuutjes rekken en strekken (yep) en daarna gaan we richting de boot.

Het is een klein stukje varen richting de surflocatie in de baai. Bij de boot krijgen we nog wat technieken te zien over hoe je op de board moet klimmen en hoe je moet draaien. Daarna mogen we deze dingetjes in het water een beetje oefenen. Draaien is makkelijk, proberen te gaan staan is wat lastiger… Na een minuutje of 10 peddelen we achter onze instructeur aan richting de plek waar de golven zijn (en de andere surfers). Het is soms even wachten op geschikte golven maar Stefan weet de eerste 2 gelegenheden meteen goed te benutten, hij blijft zelfs eventjes staan. Bij mij duurt het ietsje langer maar uiteindelijk krijg ik het ook wel voor elkaar.

Daarna begint de echte pret. Je moet terug peddelen naar je “vertrekpunt”, dit werkt het beste als je dit een beetje langs de randen doet waar de golven min op meer ophouden. Toch lukt het niet altijd om snel genoeg naar de kant te gaan. Als de golven dan wat sneller op elkaar volgen beland je in een wasmachine. Alle holtes in ons hoofd zijn in geen jaren zo schoon geweest… we proeven nu nog zout en ik zit nog met een loopneus. Het is een beetje uitkijken dat je je board niet tegen je hoofd aan krijgt in de chaos en het is ook opletten met de andere surfers.

Na een uurtje of twee vooral heel veel peddelen is de les voorbij. Iedereen, ook de andere surfers van Newbro, zwemmen terug naar de boot waarna we weer op het strand worden afgezet. Iedereen helpt even mee de surfplanken terug te sjouwen.

We hebben wel een super leuke middag gehad dus morgen doen we nog een dagje lessen 🙂 . De dag erna gaan we weer naar Manta Point en Crystal Bay dus zijn we misschien wat te laat terug. En een dagje rust kan waarschijnlijk geen kwaad. We zijn allebei een beetje beurs en zoals het er nu naar uitziet houden we er ook wel spierpijn en andere pijntjes aan over.

De volgende keer lenen we ook maar een vestje met lange mouwen. We zitten allebei best onder de schaafplekken van de surfplanken die nogal ruw zijn. Hard werken dat surfen…

Reisblogs: