De eerste dag (muck) duiken bij Lembeh

Lokale datum/tijd: Dinsdag 28 juli, 17:55

De eerste dag muck duiken (oftewel duiken op een zandbodem) bij Lembeh. Na de voorspoedige reis richting Lembeh, Noord – Sulawesi , zijn we gisteren rond 16:30 lokale tijd bij het resort gearriveerd. Te laat om nog een duikje te maken maar eigenlijk vonden we dat niet heel erg. Het resort zit (gelukkig) niet vol, er zijn momenteel ongeveer 14 duikers aanwezig. Ze kunnen er maximaal 28 tegelijkertijd aan. Momenteel zitten hier verder geen Nederlanders. Wel een jong stel uit Frankrijk en een nogal gemengd gezelschap (o.a. Maleisië en Japan zijn vertegenwoordigd). Naast duiken is er verder eigenlijk niets te doen en we gaan daarom ook niet te laat naar bed toe.

Vanochtend rond 6:00 zijn we opgestaan om tegen 6:30 bij het ontbijt aan te kunnen schuiven. De boten vertrekken rond 7:30 dus we hebben genoeg tijd om een hapje te eten en al onze spullen bij elkaar te rapen. Dit alles is hier prima geregeld. We hebben een vaste gids die verantwoordelijk is voor je duikspullen etc. Verder hebben ze een prima ruimte om je camera schoon te maken en alle accu’s op te laden. Scheelt elke keer een hoop gesjouw naar de kamer. Als je op tijd je wensen aangeeft bij je duikgids zorgen ze er ook voor dat de volgende dag hiermee rekening wordt gehouden in de planning, er wordt een duikstek gezocht waar de kans op bepaald leven het grootst is.

Alle duikstekken liggen dicht in de buurt dus we hoeven niet heel lang te varen. In de ochtend worden 2 duiken gemaakt waarna je voor de lunch terug vaart naar het resort. Rond 14:00 kan dan nog een middagduik worden gemaakt en voor de echte die – hards bestaat de mogelijkheid er nog een avondduik achteraan te plakken . De duiktijd is maximaal 75 minuten of rond 30 – 40 bar, dan moet je boven zijn. Eigenlijk is een uur meer dan genoeg. De watertemperatuur ligt rond de 26 graden waardoor iedereen (en dat geldt ook voor onszelf) het na de duik behoorlijk koud heeft.

Tijdens de eerste duik zien we al diverse critters die we nog niet eerder hebben gezien waaronder een Hairy Frogfish. Verder verloopt de duik nogal rommelig, het loopt niet helemaal lekker met onze volgelaatsmaskers en ik heb net wat te weinig lood bij waardoor ik aan het eind van de duik als een ballonnetje naar de oppervlakte schiet. De duik begint ook diep waardoor we allebei behoorlijk wat lucht verbruiken. We besluiten de tweede duik toch maar ons normale masker gebruiken…

Die duik gaat dan ook al stukken beter. De gids snuffelt en wroet wat rond in het zwarte zand en vind gaandeweg behoorlijk wat klein spul. Als je verder om je heen kijkt ziet de omgeving er onder water niet heel uitnodigend uit maar er is genoeg te vinden als je weet waar je moet zoeken.

Mantis vrouwtje met eieren

Hairy Frogfish

Na een prima lunch (het eten is hier heel goed) hangen we wat rond waarna we nog onze derde duik maken. Ook hier zien we weer genoeg leuke beestjes zoals een Frogfish ter grootte van een pinknagel (heeeeeeel klein dus), een ander soort Mantis, een Flamboyant Cuttlefish, een Ribbon Eel en nog veel meer.

Flamboyant Cuttlefish

We hebben hier nog 2,5 dag duiken te gaan. Er staan nog wat critters op ons lijstje dus hopelijk gaan we er morgen een aantal zien.

Eén reactie

  1. Hee leuk de eerste dag
    Ben benieuwd naar de critters, lees nu tweede verslag

Reisblogs: