The Passage

Lokale datum/tijd: Vrijdag 15 augustus, 18:48

Excursie naar The Passage. Voor deze trip zitten we met 9 mensen aan boord, plus drie duikgidsen. Wanneer we vertrekken is het mooi weer en de zee is kalm. Best fijn want het duurt ongeveer anderhalf uur om er te komen.

Handje in de rotsen

Het laatste stuk vaart de boot tussen een soort “Rock Islands” door zoals we deze ook op Palau hebben gezien. Er wordt vaart geminderd zodat iedereen foto’s en filmpjes kan maken.

Rock Islands

Relaxen en genieten van het zonnetje

Op de plek van bestemming beginnen we meteen met snorkelen tussen de mangroven. De hoeveelheid leven en vis valt eigenlijk wel een beetje tegen maar het is fijn even in het water te liggen. Er staat hier best wat stroming dus we laten ons gezamenlijk als groep meedrijven. De boot vaart iets vooruit zodat we na een minuutje of 40 weer aan boord kunnen klimmen waar we weer de gebruikelijke koffie, thee, chocomel en koekjes krijgen.

Mangrove bossen

Na een korte pauze varen we naar het beginpunt van de duik, 2 kleine grotten. Je ziet al aan de oppervlakte dat de stroming hier wat verder van de kant behoorlijk sterk is. We gaan eerst de grotten van binnen bekijken en daarna laten we onszelf als groep met de stroming meevoeren… “vliegen” zeggen de gidsen. Er was al gewaarschuwd dat de stroming sterk is dus ik heb vandaag de camera zonder onderwaterhuis meegenomen. Stefan wil toch een poging wagen.

De grotten zijn best aardig om te zien, maar aangezien we met 5 duikers en 3 gidsen in het water liggen is het er net wat te druk binnen (niet iedereen kan even goed uitgetrimd blijven hangen dus zo nu en dan stuitert er een duiker over je heen). De eerste 15 minuten kijken we even rustig rond en daarna kan het feest beginnen… Gaandeweg blijkt dat we op een aantal stukken toch nog flink tegen de stroming in moeten ploeteren omdat de gids een bepaalde kant op wil. Stefan ploetert daarbij ook flink met de camera, achteraf gezien was het toch niet echt een goed idee deze mee te nemen. Zijn luchtverbruik is dan ook fors hoger als dat van mij, dus na 49 minuten geeft de gids het signaal dat we naar de oppervlakte gaan. Een van de andere groepen heeft zichzelf wel gewoon mee laten voeren en zij zijn helemaal aan het einde van de “rivier” uitgekomen.

Als alle duikers en snorkelaars weer aan boord zijn varen we weer naar een steiger waar we lunchen en onszelf ook even kunnen afspoelen met vers water. Na deze lunch staat de vleermuisgrot op de planning.

Best een ervaring, zo’n (echte) vleermuisgrot. Het water staat vrij laag dus we moeten een klein stukje over wat rotsen heen naar boven klimmen. Je kunt bijna niet anders dan af en toe houvast zoeken maar echt alles zit onder een laagje vleermuizen stront… Dieper in de grot wordt het alleen maar beter. Het stinkt behoorlijk maar eigenlijk stoor ik me nog het minste aan de lucht. Over de grond lopen flinke kakkerlakken en god weet wat nog meer rond… gelukkig is het vrij donker dus zie ik niet alles wat er daar beneden gebeurt. De vleermuizen zijn wel leuk om te zien, ze zijn stukken groter dan die wij in Nederland kennen. Ze zijn alleen niet zo gecharmeerd van de bouwlampen die Stefan bij heeft (die heeft zijn onderwaterhuis inclusief lampen meegenomen). Na een paar minuutjes te hebben gekeken houden we het weer voor gezien, snel de frisse lucht weer opzoeken (en de handjes afspoelen in zee).

Intens genieten...

De laatste stop is bij een rots waar nog een menselijke schedel en botten liggen. Vroeger werd dit meer gedaan door de bewoners hier maar toen toeristen de botten gingen stelen is men hiermee gestopt.

Raja Ampat schedel

Daarna kan de tocht terug naar het resort gaan beginnen. Onderweg wordt het weer beduidend slechter met iets meer golven en een flink pak regen. Op dit moment is de regen echter al weer gestopt en zitten we naar een mooie zonsondergang te kijken.

Vanavond geen duiken meer voor ons, maar lekker douchen en relaxen. Morgenochtend pakken we nog wel de twee duiken voor de lunch mee waarna we de middag hebben om alvast wat in te pakken. Rond 17:00 gaan de Hornbill vogels bekijken die hier vlakbij op een eiland zitten. Waarschijnlijk een mooie afsluiting zo 😀

2 reacties

  1. Apart dagje met die grotten wel een beleving denk ik en dan morgen alweer de laatste dag ik neem aan dat jullie ons op de weg naar huis ook af en toe op de hoogte houden dus morgen nog een fijne dag en gr van ons beide

Reisblogs: