GUE Cave 1 verslag 2021

Het begon allemaal in 2019 toen ik samen met Stefan een wrakduik specialty bij de Aalscholvers heb gevolgd. Onze instructeur raadde toen een GUE Fundamentals opleiding aan om onze skills nog verder te verbeteren. Ik moet toegeven dat ik op dat moment nog geen idee had wat GUE dan eigenlijk was maar door alle positieve verhalen van andere GUE duikers was het besluit snel genomen. Al voor we begonnen aan Fundamentals hadden Stefan en ik al een globaal pad uitgestippeld. Die filmpjes van grotten zagen er toch wel onwijs gaaf uit dus we besloten dat Cave 1 een logische vervolgstap zou zijn.

In de maanden voor de opleiding hebben we nog regelmatig trainingsduiken gemaakt (samen en met ons derde teamlid). We wilde er 100% zeker van zijn dat de skills uit de Fundamentals dik op orde waren. Wat mogelijk ook wel heeft geholpen is dat we alle drie in april nog hebben deelgenomen aan een DPV 1 opleiding. Een valve drill blijkt ineens een heel stuk makkelijker zonder een DPV geparkeerd tussen je benen… Ook zijn er genoeg filmpjes met tips en tricks te vinden waaronder die van JP zelf waarin het leggen van lijnen wordt uitgelegd. Met nog wat aanvullende tips van de andere GUE grotduikers had ik het idee dat de voorbereiding in elk geval op orde was.

21 augustus 2021

En voor je het weet is het zo ver, eind augustus reizen we gezamenlijk af naar het zuiden van Frankrijk. De eerste opleidingsdag begint rond de middag zodat je de ochtend hebt om een beetje rustig op gang te komen. Wel zo prettig na de reis van de dag ervoor. We beginnen met de zwemtest in de rivier de Lot waarna een stuk theorie en de eerste field drills volgen. In de komende dagen liggen we regelmatig in een deuk tijdens deze oefeningen. Vooral het blind de lijnen volgen levert soms hilarische situaties op. We zijn volgens JP wel een team van wijsneuzen/strevertjes wat ons al vrij snel de teamnaam “Smart Cookies” oplevert. Dit klink positief dus we vatten het maar op als een compliment. Zoals we van GUE gewend zijn begint het allemaal nog redelijk eenvoudig maar de taakbelasting wordt gaandeweg flink opgevoerd.

23 augustus 2021

Dag 2 begint met een aantal field drills in de ochtend waarna we eindelijk het water in mogen. Spannend! De eerste duiken gaan we maken in de Emergence du Ressel. Toch wel een persoonlijke favoriet vanwege de prachtige rotsformaties. Na een duidelijke briefing over wat het plan vandaag gaat zijn begeven we ons naar de ingang. De zenuwen vallen eigenlijk heel erg mee en ik ben vooral erg nieuwsgierig naar hoe de hele ervaring gaat zijn. Eenmaal binnen kijk ik mijn ogen uit, dit is echt heel gaaf! Aan het eind van de laatste duik doen we nog een aantal oefeningen in open water waarna de eerste duiken er al weer op zitten.

Instap bij Landenouse

In de dagen die volgen nemen de taakbelasting en moeilijkheidsgraad met elke duik wel toe. Als JP het tijd vindt om de duik te keren krijgen we te maken met een steeds grotere opstapeling van verschillende problemen: valve failures, lampen failures, out of gas situaties, blind lijnen volgen… alles komt (soms ook tegelijkertijd) aan bod. Scenario’s die in werkelijkheid onwaarschijnlijk zijn maar het is een geruststellend idee dat je ook in extreme situaties weet hoe te handelen.

25 augustus 2021

Wanneer we de woensdag in Cabouy gaan duiken blijkt tijdens de eerste duik al dat het oplossen van problemen op 30 meter extra uitdagend is. Mijn brein laat me bij een valve failure keihard in de steek en ik heb echt geen idee meer wat te doen. Deze duik was niet mijn beste maar voor mij persoonlijk wel een heel leerzame. Dezelfde fouten zal ik niet snel nog een keer maken. Bij de tweede duik herpakken we onszelf en de lost diver oefening gaat op een paar schoonheidsfoutjes na eigenlijk best goed. Ook JP lijkt nog steeds wel tevreden te zijn en we hebben er nog steeds allemaal veel lol in.

Overigens snappen we na het duiken hier ook waarom de lijnen in Franse grotten gewoon tot buiten toe doorlopen. De ingang van Cabouy bevindt zich in een smerige poel. Er drijft een dikke laag prut aan de oppervlakte dus het is niet net als in Mexico dat je te maken hebt met open water duikers of zwemmers die op het idee zouden kunnen komen om de lijn te volgen.

Later die dag volgen nog meer theorie en field drills. De scherpte is er bij iedereen ondertussen wel een beetje vanaf blijkt. Terwijl ik blind probeer de lijn terug te vinden hoor ik ineens een hoop kabaal. Stefan is onder een lijn doorgelopen dus dat wordt morgen op gebak trakteren. Zijn excuus was overigens dat er bier lauw stond te worden, best een noodsituatie inderdaad ;-).

26 augustus 2021

Op donderdag is er eerst ruimte voor een super gave duik in de Ressel. Bij de T plaatsen we onze eerste cookie waarna we een stuk van de diepe schacht mogen verkennen. Afgesproken is dat JP een signaal geeft als we moeten keren waarna we terug bij de T een herberekening van ons gas mogen maken. Daarna kunnen we ook nog een stuk van de ondiepe schacht bekijken. Voor wat betreft luchtverbruik zitten we allemaal erg goed dus dit was een mooi cadeautje. De duik wordt zoals altijd beëindigd op het moment dat er weer problemen beginnen te ontstaan. Uiteindelijk kunnen we een duik van ruim een uur schrijven.

Om de opleiding netjes af te kunnen ronden moest er ook nog een lost line scenario worden afgewerkt. Dit was in mijn hoofd wel een beetje een “dingetje” geworden. Je hebt maximaal 15 minuten en ik was had mezelf er ergens van overtuigd dat als ik het niet zo halen dat ik dan voor de cursus zou zakken (note to self: relax, er is echt wel ruimte voor herkansingen). Achteraf is het altijd makkelijk praten maar het viel 100% mee. De oefening heeft me in totaal zo’n 9 minuten gekost, ruim binnen de tijd. Een onwijs handige skill maar wel eentje waarvan ik hoop hem nooit in het echt nodig te gaan hebben (idem voor de lost diver procedure trouwens).

27 augustus 2021

Vrijdag ochtend stond het theorie examen op de agenda, dit mag gezamenlijk en was goed te doen. We bespreken het examen met JP waarna we te horen krijgen dat we allemaal zijn geslaagd! Een fantastisch gevoel na een week hard werken. Ik heb het idee dat we ook echt het maximale uit de opleiding hebben weten te halen. We krijgen het advies mee de skills natuurlijk wel te blijven herhalen maar dat lijkt ons vanzelfsprekend.

Als beloning maken we in de middag een duik met fotoshoot in de ondiepe schacht in de Ressel. Erg leuk om te doen en het levert een paar mooie plaatjes op.

Als we boven komen wenst JP ons veel succes waarna we meteen nog een ervaringsduik maken, de eerste zonder een instructeur in de buurt. We besluiten ditmaal nog een keer de diepe schacht te nemen. Hier hebben we het allemaal voor gedaan. ’s Avonds sluiten we de week gezellig af met een gezamenlijk etentje in het dorp.

Gelukkig hadden we een paar dagen extra geboekt en kunnen we nog een aantal ervaringsduiken maken. Al met al is het een geweldige en leerzame week geweest. Dit smaakt naar meer dus de plannen voor een tripje naar Mexico zijn al gemaakt.

Reisblogs: