Op zoek naar de Irako Maru

Lokale datum/tijd: Dinsdag 28 februari, 21:18

De meest interessante en grote wrakken hebben we ondertussen bedoken, behalve de Irako Maru. Een bevoorradingsschip. We hebben al een aantal keer gevraagd of deze een optie is maar tot op heden zonder succes. Als tweede duik is het vanwege de diepte sowieso geen niet handig.

Nu kwamen ze ondertussen weer met het verhaal dat ze de boei kwijt zijn. Alle wrakken hier zijn gemarkeerd met één of twee boeien en zonder boei/markering zijn ze best lastig te vinden. Plan voor de eerste duik was even zoeken en anders doorvaren naar de Okikawa Maru. Het zoeken stelde echt heel weinig voor. Er is wel nog aan een visser gevraagd die een richting in wees maar daar is weinig mee gedaan.

Na een paar minuten zoeken zijn we dus toch doorgevaren naar de Okikawa Maru. Vorige keer zijn we dit wrak via een ruim binnengegaan, deze keer via de schroefas. Het gat is vrij krap maar binnenin wordt het heel snel ruimer omdat de bemanning zelf ook bij de schroefas moest kunnen komen om deze te onderhouden.

Na de duik overleggen we nogmaals of de Irako Maru niet toch een optie is. We willen best mee helpen zoeken maar dat zien ze niet te zitten. Uiteindelijk krijgen we weer een verhaal te horen dat er veel duikers dood gaan in het wrak en dat het moeilijk begaanbaar is enz. enz. We laten ons niet afschrikken en blijven aandringen. Het briljante plan wat ze hebben bedacht is dat ze vanmiddag met 30 meter touw en een anker rond gaan varen en dat ze hem dan vanzelf een keer met het anker ‘gaan vangen’.

De middag vullen we met snorkelen, poolen en het spelletje exploding kittens (het werd echt te warm in het zonnetje).

In de loop van de middag komen we er achter dat het plaatsen van de boei is gelukt dus morgen wordt het zeker te weten de Irako :-). De manager van het duikcentrum, Chris, zal de duik wel zelf gidsen aangezien onze eigen gids het wrak niet kent. Hij geeft wel aan dat hij maar twee duikers mee het wrak in kan en wil nemen en dat daarna het zicht is verpest. De anderen moeten zelf hun duik maken en eventueel een lijn in het wrak leggen.

Tijdens het avondeten bespreken we een plan. Maurits en Ton gaan met Chris mee en de rest van ons gaan het zelf proberen. We hebben een degelijk duikplan uitgewerkt, rekening houdend met diepte, deco en luchtverbruik. Leuk om zelf een keer op deze manier weer een serieuzere (technische) duik te plannen.

Voor overmorgen, onze laatste dag hier, hebben we nogmaals een aantal kajakken gereserveerd. Dan gaan we langs de andere kant van het eiland op zoek naar een ondieper wrak wat daar ergens moet liggen. Kijken of we met snorkelen wat kunnen zien.

Reisblogs: