Dugong watching

Lokale datum/tijd: Maandag 30 september, 20:56

Om iets voor 7:45 melden we ons op het duikcentrum. De spullen staan al op de boot dus we kunnen meteen instappen. Gelukkig komen we er wel op tijd nog achter dat ze onze duikpakken zijn vergeten dus zodra Stefan die heeft gepakt vertrekken we. Verder zitten er geen andere duikers op de boot. De duikstek waar de Dugong zit is zo’n 45 minuten varen. Onderweg stoppen we nog bij een dorpje om twee “toezichthouders” op te halen.

Bij aankomst krijgen we eerst nog wat uitleg over de regels (niet aanraken, minimaal 5 meter afstand houden, niet in z’n pad gaan zwemmen, max 4 duikers tegelijk etc.). De duik duurt hooguit 20 minuten met in totaal 15 minuten interactie. We zijn gelukkig de eerste duikers van de dag en al vrij snel wordt de Dugong gespot. We laten ons via het trappetje zakken en na een klein stukje zwemmen mogen we naar beneden. Het klaren gaat niet eens zo heel beroerd maar dat alle andere holtes zitten dicht en geven toch wat pijn bij het afdalen. Ik kom niet verder dan 5 meter maar dat mag de pret niet drukken.

Tijdens de 15 minuten die we de tijd hebben (en er wordt echt heel strak op de tijd gelet) zwemt de Dugong het merendeel van de tijd op het gemak vrij ondiep rond. Voor mij echt ideaal. Het is verder een super leuk beest om te zien, heel schattig met die vinnetjes en dat lieve bekkie :-). Zo tegen het einde van de duik ligt hij nog een tijdje op de bodem wat heen en weer te wiegen. Voor mij is het niet haalbaar zo diep te komen maar Stefan kan nog wat leuke foto’s en filmpjes maken.

Terug op de boot zien we dat de volgende groepen duikers al weer klaar staan. Voor iedereen die er duikt gelden dezelfde regels zoals de tijdslimiet en een max van 4 duikers per groep. Schijnbaar hebben we best geluk gehad met het zicht, dan kan vele malen beroerder. Zeker omdat, nadat wij daar gedoken hadden, het best een tijd flink heeft geregend. Verder voor mij echt heel prettig dat hij wat rond zwom. En bovenal natuurlijk geluk dat hij er überhaupt zat. Dit is zeker niet 100% gegarandeerd.

De tweede duik is bij een eiland verderop. Ik ga ook deze duik niet maken en heb voor mezelf besloten voor morgen ook af te haken. Terwijl Stefan weg is zwem ik wat rond op het rif langs het eiland. Daar zie ik zelfs 2 blacktip haaien :-). Ik heb de camera helaas niet bij me, het hadden anders best nog leuke foto’s geworden (en dat is best lastig bij deze soort). Zodra ik mijn camera bij de boot heb opgehaald zijn ze al weer vertrokken. Stefan moet het tijdens de duik met 1 blacktip op afstand doen. Wel ziet hij nog een klein groepje barracuda’s maar verder weinig bijzonders. Het koraal is op grotere diepte ook in slechtere conditie terwijl het bovenin waar ik rond zwom het er juist prima uit zag.

Klein schooltje barracuda’s

Als Stefan terug is van de tweede duik gaan we het strand op om daar de lunch te eten. Er zitten een tweetal hondjes die ons meteen bespringen en die, net als Mochi, ons tijdens het eten vragend aanstaren. Het blijkt dat de gids ze altijd koekjes voert dus vandaar ook dat ze zo blij waren om de boot te zien.

Na de lunch varen we terug waarna we de rest van de middag weer voor onszelf hebben. We beginnen met een tochtje naar de uitkijkpost op het hoogste punt van het eiland. Best een wandeling blijkt. Onderweg door de bush bush zijn we opgevreten door de muggen maar het was wel de moeite waard.

Ondanks de bewolking zeker de moeite waard

In de loop van de middag krijg ik echt last van een flinke verkoudheid. Alles zit verstopt en het is nu constant snotteren. Dit probeer ik wat onder controle te houden met een geïmproviseerde neusdouche van zeewater (jakkes) en door boven de wasbak op de kamer te stomen. Door morgen niet te duiken heb ik twee rustdagen alvorens we op het andere resort aan het duiken beginnen. Hopelijk is dit voldoende maar ik heb er een hard hoofd in. Zou echt balen zijn als ik niet zou kunnen wrakduiken, zeker omdat we speciaal hiervoor ook die specialty hebben gehaald en hiervoor naar deze bestemming zijn afgereisd.

Morgen wordt voor mij in elk geval een rustdag. Stefan gaat hier wel nog een wrakduik maken en de tweede duik zal gedaan worden bij hetzelfde eiland als vanmiddag, maar dan wel op een andere plek. Voor nu lekker een drankje aan de bar en een potje pool.

2 reacties

  1. Sorry dat ik je aangestoken heb. Ik ben dit weekeinde verkouden geworden. Je moeder daarna en die zegt nu dat ik jou ook aangestoken heb. Afijn een cognac’je, wat paracetamol en het is zo weer over. Ik hoop wel dat je je duiken haalt. Groetjes pa

    1. Hoop het ook. Misschien kan ik dan nog 1 of 2 dagen meepikken. Voorlopig stug blijven stomen en spoelen 🙂

Reisblogs: