Tussenstop in Taipei

Chiang Kai-shek Memorial Hall

Dit monument werd gebouwd ter nagedachtenis van Chiang Kai-shek, de eerste president van de Republiek China. Een jaar na het overlijden van de president is men begonnen met de bouw (1976). Het ontwerp is afkomstig van C.C. Yang, dezelfde architect die het Grand Hotel heeft ontworpen.

De Chiang Kai-shek Memorial Hall is voorzien van de kenmerkende kleur wit met een blauw dak (de dominante kleuren in het ROC vlag). Het embleem van de Chinese Nationalistische Partij (KMT) siert het gewelfde plafond. Een bronzen standbeeld van Chiang Kai-shek kijkt symbolisch naar westen, in de richting waar zich het Presidentieel kantoorgebouw en het vasteland van China bevinden. Het plein dat zicht voor de Memorial Hall bevindt is ook een belangrijke plek voor democratische bijeenkomsten.

Openingstijden: Dagelijks van 09:00 tot 18:00

Chiang Kai-shek Memorial Hall

Longshan (Drakenberg) Temple

Dit is één van de mooiere tempels in Taipei en naar het schijnt is het dus ook zeker de moeite waard om deze te bezoeken. Allereerst zijn er honderden standbeelden van boeddhistische, taoïstische en confucianistische goden te vinden. De traditionele Chinese siheyuan (oftewel een “vier – gebouwen binnenplaats”) is vermengd met een paleisachtige architectuur wat heeft geresulteerd in de volgende indeling: Een hal, een grote centrale binnenplaats, achteraan in het complex nog een hal en tot slot nog een linker-en rechtervleugel.

De muren van de tempel zijn versierd met levendige schilderwerken en het terrein wordt bewaakt door stenen beelden van verschillende mystieke wezens. Bij de bevestiging van het dak is geen gebruik gemaakt van spijkers of enig ander bevestigingsmetaal. De tempeldaken zelf zijn verfraaid met beelden van draken en andere wezens welke op hun beurt weer zijn versierd met porselein, klei en scherven van gekleurd glas.

De Longshan tempel is uitgeroepen tot een secundaire National Heritage Site.
Openingstijden 06:00 tot 22:00

Taipei Zoo

De Taipei Zoo, soms ook wel de “Muzha Zoo” genoemd, is een openbare dierentuin in Taipei City. Het is de meest beroemde dierentuin in Taiwan en vooraanstaand als het gaat om behoud, onderzoek en onderwijs. Het is tevens de grootste dierentuin in Azië.

Taipei Zoo werd opgericht in 1914 toen Taiwan nog onder Japanse soevereiniteit stond. Het was oorspronkelijk een privédierentuin in handen van een Japanse burger, de heer Oe. De Japanse regering kocht het eigendom al na het eerste jaar over en maakte van de dierentuin een openbaar park. Door behoefte aan uitbreiding en betere omstandigheden voor de dieren werd de dierentuin in 1986 verplaatst naar de huidige locatie in Muzha. Het terrein omvat nu 165 hectare, waarvan 90 hectare toegankelijk is voor het publiek.

In de dierentuin zijn dieren te vinden uit Taiwan, Australië, Afrika, Azië, het tropisch regenwoud, woestijnen uit de de gematigde zones. Verder zijn er een insectarium, amfibieën en reptielen huis, een koala habitat en een panda verblijf te vinden.

Panda’s

In 2008 ontving de dierentuin twee panda’s van de Volksrepubliek China, genaamd Tuan Tuan en Yuan Yuan als een gebaar van eenheid. De gift van de met uitsterven bedreigde panda’s werd eerder, in 2005, nog afgewezen door president Chen Shui-bian. Hij zag het als een propagandamiddel tegen de onafhankelijkheid van Taiwan. President Ma Ying-jeou had sterkere economische en diplomatieke betrekkingen met de Volksrepubliek China tot stand weten te brengen en was wel bereid de panda’s te accepteren. Men verwachte ongeveer 30.000 bezoekers per dag te trekken door hun komst.

Openingstijden: 09:00 tot 17:00 (dierenverblijven tot 16:30)
Ticketkosten: NT$ 60 (ongeveer € 1,60)

Panda’s in Taipei Zoo

Pagina's: 1 2