Sipadan

Mabul is een stuk groter dan Sipadan zelf, maar het is nog steeds mogelijk in een uur dit eiland rond te lopen. Mabul beschikt over twee resorts en een dorpje waar vissers en medewerkers van de resorts met hun families wonen. Kapalai is een uniek, relatief nieuw, resort dat in feite een dorp op palen boven het water is. Het is op een zandbank gebouwd en ligt op 15 minuten varen van Sipadan en op 10 minuten van Mabul.

Duiken

Je kunt het gehele jaar door duiken in deze streek. De beste duikperiode is van half februari tot half december. Je hebt dan tussen de twintig en dertig meter zicht. In augustus is het paringstijd voor de schildpadden, het hele jaar door zijn deze echter te zien (gemiddeld zo’n 10 per duik).

Verder kent geen enkele plaats op aarde zoveel biodiversiteit onder water. Naast de schildpadden zie je elke duik haaien, scholen horsmakrelen, lipvissen, bultkop papegaaivissen, barracuda’s en als je geluk hebt zelfs walvishaaien, hamerhaaien of manta’s. Er komen ook vele soorten harde, zachte en lederkoralen voor net als anemoonvissen, bladvissen, vlindervissen, krokodilvissen, zeepaardjes enzovoorts. Over het algemeen is het zicht niet minder dan 12 meter met maxima van 30. De stroming langs de steile wanden kan sterk zijn en meestal worden er dan ook driftduiken gemaakt.

Barracuda’s bij Sipadan

Er moet rekening mee worden gehouden dat je een permit nodig hebt om op Sipadan zelf te mogen duiken. Voor de andere duiklocaties bij Mabul en Kapalai geldt die beperking niet. Mijn eigen ervaring wat dat vanuit het resort op Kapalai doorgaans twee dagen worden toegewezen bij 6 duikdagen (en één dag bij een korter verblijf, dit was overigens zo in 2010). Ons idee was dat de toewijzing van deze permits vanuit de “receptie” werd georganiseerd (hoewel het hele systeem nogal geheimzinnig overkomt). Het advies is dan ook zeker om navraag te doen naar de mogelijkheden.

Pagina's: 1 2