Sipadan

Sipadan is een tropisch eiland met prachtige (maar kleine) zandstranden ten oosten van Tawau in Maleisië Je kunt er komen door op Tawau te vliegen en dan en van daaruit per auto naar de haven (Semporna) te reizen. Vanuit Semporna kan het beste de boot naar één van de twee eilanden, Mabul of Kapalai, worden genomen.

Kapalai resort

Sipadan is de top van een onderzeese berg die vanuit 1000 meter diep water oprijst. Om het eiland liggen prachtige riffen. In het verleden was het eiland de spil in een territoriaal conflict tussen Maleisië en Indonesië. Uiteindelijk werd de zaak voorgedragen aan het Internationaal Gerechtshof, welke in 2002 de eilanden Sipadan en Ligitan aan Maleisië toekende. Dit op basis van de laatste feitelijke bezetting van het eiland.
In 2004 werd, met als doel de natuur te beschermen, besloten om alle duikscholen en verblijven van Sipadan zelf te sluiten en deze te verplaatsen naar andere eilanden of het vaste land in de omgeving. Duiken vind er nog steeds plaats echter is het aantal duikers nu gelimiteerd tot maximaal 100 per dag. Het eiland wordt streng bewaakt door Maleise militairen en het is daarom ook af te raden om voorbij de kleine paaltjes op het strand te lopen. Je wordt dan direct door een militair teruggehaald.

Het eiland Sipadan

Het eiland is nu tevens een vogelreservaat en wordt beheerd door het Wildlife Department van Sabah. De speciale attracties van Sipadan zijn de zeeschildpadden en de whitetip rifhaaien.

Pagina's: 1 2