Reisverhaal Maleisië

16 en 17 mei 2010

Onze eerste duikreis samen hebben we in februari 2010 geboekt: Het is het Kapalai resort in Maleisië geworden. Dit resort ligt op een steenworp afstand van de fraaie duikbestemming, Sipadan. Op 16 mei is het zo ver en vertrekt onze vlucht vanuit Amsterdam met Maleisië Airlines richting het verre oosten. We stappen in Kuala Lumpur over op een binnenlandse vlucht naar Borneo. De reis verloopt eigenlijk vrij soepeltjes en iets na 11:00 lokale tijd zit het grootste deel van de reis er eindelijk op.

We halen onze bagage op waarna we buiten bij de aankomsthal nog even moeten wachten op het busje dat ons naar de haven in Semporna zal brengen, een rit van ongeveer anderhalf uur.  Onderweg valt het op dat er eigenlijk weinig oerwoud meer zichtbaar is. Bijna de gehele route zien we hoofdzakelijk palmboomplantages… Best jammer. Al vanaf de landing op Borneo regent het ook nog eens pijpenstelen. Zijn we daarvoor de halve wereld over gereisd?

Vanuit Semporna hebben we nog een bootritje voor de boeg van ongeveer drie kwartier en dan zit de reis er echt op! Voor we vertrekken worden we vanwege de regen nog even in fraaie (knalgele) poncho’s gehesen,  er is ook echt aan alles gedacht. Naarmate we dichter bij het resort komen lijkt de lucht iets op te klaren. Met een beetje geluk zien we vandaag misschien nog wat zon.

Het resort is nog fraaier dan op de plaatjes, echt een paradijsje. Voor we naar de onze kamer mogen krijgen we eerst nog een korte briefing over het resort en de organisatie rondom het duiken.  Omdat het nog vroeg in de middag is krijgen we ook de mogelijkheid alvast de check dive te maken op het huisrif.  Dit scheelt een “verspilde” duik de volgende dag dus na de lunch hijsen we ons meteen in onze uitrusting.  Mede hierdoor hebben we geluk de volgende dag meteen mee te mogen naar Sipadan! De eerste dag hebben we alvast te pakken. Ondertussen is het ook gestopt met regenen dus wat ons betreft kan de vakantie nu echt beginnen…

Kapalai resort

18 mei

We zijn uiteraard dolblij dat we meteen naar Sipadan mogen… enige nadeel is alleen dat je erg vroeg je bed uit moet. De boot vertrekt al rond 5:30 richting het eiland om er gedurende de dag 4 duiken te kunnen maken. Het boottochtje ernaartoe maakt al veel goed. Op enige afstand zagen we een “springende” zeilvis. Echt heel gaaf!

Zodra je bij Sipadan arriveert moet er vanwege het hele permit systeem eerst nog wat papierwerk worden afgehandeld en daarna kan er worden gedoken.  De ochtend zag er als volgt uit:

 • 1e duik om 06:05, 53 minuten:  Turtle Cave
 • 2e duik om 08:15, 44 minuten:  South Point
 • 3e duik om 10:15, 46 minuten:  Drop Off
 • 4e duik om 12:15, 48 minuten:  Barracuda Point

 

Onze verwachtingen waren behoorlijk hoog na het lezen van verschillende reisverslagen en het zien van alle filmpjes op Youtube. Gelukkig worden we niet teleurgesteld… hier kan geen ansichtkaart tegenop! We zien grote scholen Horsmakrelen, Barracuda’s, Bumphead Parrotfish en Groupers. In Egypte kun je van geluk spreken als je tijdens een duik één schildpad ziet, hier zien we er tientallen.  Overal waar je kijkt zwemmen Whitetip sharks voorbij. Ze zijn niet erg groot, maar het is evengoed een prachtig gezicht.

Sipidan haai 01

Tussen elke duik zit ongeveer een uurtje rust om wat te luieren en te zonnen en er wordt een lunch geserveerd. Deze eerste duikdag was top en onder het genot van een biertje genieten we lekker na op het balkon van onze kamer.

19 mei

Vandaag hebben we een iets rustigere dag voor de boeg, we hoeven gelukkig niet om 5:00 op te staan. Na het ontbijt vetrekken we naar Siamil. Dit is een macro locatie en dus veel klein spul. We hebben beide eigenlijk nog nooit een echte macro duik gemaakt (als je de check dive op het huisrif niet meetelt) dus het is nog een verassing wat we hiervan gaan vinden.

Ik heb net als gisteren mijn camera bij me, inclusief flitser. Het blijkt dat flitser + macro toch een ietwat lastigere combi is dan ik eerste instantie dacht (frustratie ten top). Dus geen spectaculaire plaatjes deze ronde, gelukkig waren de duiken wel heel mooi.

 • 1e duik om 08:40, 48 minuten: Siamil – Creepy Garden
 • 2e duik om 10:35, 51 minuten: Siamil – East Fort

 

Siamil strand

Na de lunch op het resort maken we de derde duik bij Mabul, wederom een macro stek. Ook nu heb ik ongelooflijke ruzie met m’n camera. Uiteindelijk besluit ik maar foto’s te maken zonder de flitser te gebruiken. Het resultaat is erg blauw maar je kunt in elk geval het onderwerp herkennen.

 • 3e duik om 14:40, 49 minuten: Mabul – Ribbon Valley

 

Flamboyant cuttlefish 03

Op het einde van deze duikdag is het ook weer lekker nagenieten op ons balkon. We horen en zien regelmatig schildpadden vlakbij het balkon naar boven komen om adem te halen, een mooi en rustgevend gezicht.

20 mei

Ook vandaag hebben we weer een dag voor de boeg met marco duiken, deze keer allen in de omgeving van Kapalai en Mabul:

 • 1e duik om 08:20, 50 minuten: Mabul – Old house reef
 • 2e duik om 10:40, 50 minuten: Kapalai – Mantis ground
 • 3e duik om 14:40, 47 minuten: Mabul – Stingray city

 

We besluiten vandaag ook de vierde duik aan het einde van de middag te maken om de Mandarijnvisjes te zien. Omdat we zelf geen idee hebben waar we ze moeten zoeken vragen we onze gids mee om de juiste plek aan  te wijzen. Dit is geen enkel probleem dus net iets na 17:00 gaan we weer het water in.

Onderwater blijkt al snel dat het eigenlijk niet nodig was geweest om de gids mee te vragen… Het is zo ontzettend druk rondom het rif waar de visjes zitten dat je een nummertje moet trekken om even te kunnen kijken. Na enkele minuten houden we het dan ook voor gezien. Morgen zien we wel weer verder.

 • 4e duik om 17:15, 36 minuten: Kapalai – The Jetty

 

Mandarin fish 03

21 mei

Helaas ook vandaag weer niet ingedeeld om te mogen duiken op Sipadan. De Marco duiken zijn ook heel mooi maar eigenlijk willen we wel weer een aantal duiken maken met het grotere spul. Het positieve is dat ik door al die macro duiken wel goed heb kunnen oefenen met m’n camera en dat de foto’s beduidend beter aan het worden zijn.

In de ochtend maken we eerst twee duiken bij Mabul en in de middag wordt gekozen voor het Sea Venture Platform. Dit is een oud boorplatform wat is omgebouwd tot een resort. Op het eerste oog ziet de locatie er niet zo uitnodigend uit maar de duik onder het platform is super! Hier zouden we best nog een keer een duikje willen maken.

Sea Venture Platform

 • 1e duik om 08:15, 46 minuten: Mabul – Lobster wall
 • 2e duik om 10:45, 52 minuten: Mabul – Eel garden
 • 3e duik om 14:50, 55 minuten: Sea Venture Platform

 

Ook vandaag maken we de vierde duik op het huisrif. Niet zozeer voor de Mandarijnvisjes, maar gewoon om verder een beetje op het  gemak rond te kunnen kijken. We zien deze duik naast het gebruikelijke macro spul ook schildpadden en de grote “huis Baraccuda” die zich onder de steiger bevindt.

 • 4e duik om 17:15, 32 minuten: Kapalai – The Jetty

 

Omdat we ook morgen niet op de lijst staan om naar Sipadan te gaan besluiten we toch maar eens navraag te doen bij de receptie. Daar wordt ons verteld dat je bij 6 duikdagen je er sowieso twee van naar Sipadan mag. Dit zou betekenen dat we de 23e weer mogen, even afwachten dus…

22 mei

Deze ochtend hebben we zelf wat inbreng  met betrekking tot de keuze van de duikstek en op ons aanraden gaan we weer naar het Sea Venture Platfom. Voor de derde en vierde duik blijven we rond Kapalai zelf. Vandaag hebben we een keer een andere gids mee, een dame. Op zich geen probleem maar wat ons betreft is ze net wat te stipt als het gaat om de maximale duiktijd van 50 minuten:

 • 1e duik om 08:15, 50 minuten: Sea Venture Platform
 • 2e duik om 10:35, 50 minuten: Kapalai – Mid Reef
 • 3e duik om 14:40, 50 minuten: Kapalai – Great Wall

 

Nudibranch

Op het resort zijn we gedurende de afgelopen dagen nog twee andere Nederlandse stellen tegen gekomen. Eén stel wil ook graag de Mandarijnvisjes bekijken en omdat wij ze ondertussen wel weten te vinden gaan  we met z’n vieren nog een keer het water in. Vandaag zijn we de enige duikers dus hebben we zelf ook voldoende gelegenheid om foto’s te maken en rond te kijken.

 • 4e duik om 17:05, 49 minuten: Kapalai – The Jetty

 

Gelukkig worden we vandaag niet teleurgesteld. Op het overzicht met de bootindeling voor morgen staat dat we onze laatste dag toch nog een keer naar Sipadan mogen.

23 mei

Het is weer vroeg opstaan maar we hebben er zin in. Na een hobbelige boottocht komen we weer aan bij Sipadan. De mooiste duik van de dag was die bij Barracuda Point: Na 14 schildpadden en 27 Whitetip sharks zijn we maar gestopt met tellen.

Schildpad 03

Aan het einde van de duik zien we ook de rondcirkelende school Baraccuda’s waar de duikstek bekend om is. We weten het zelfs voor elkaar te krijgen om naar het midden van de school te zwemmen.  Overal om ons heen Barracuda’s!

 • 1e duik om 06:05, 57 minuten: Sipadan – Turtle Cave
 • 2e duik om 08:20, 55 minuten: Sipadan – Mid Reef
 • 3e duik om 10:15, 53 minuten: Sipadan – Barracuda Point
 • 4e duik om 12:20, 45 minuten: Sipadan – Hanging Garden

 

Wanneer we aan het begin van de middag terug komen op het resort worden onze spullen netjes afgespoeld zodat ze kunnen drogen. We hoeven ze ook niet terug te dragen naar de kamer, dit wordt allemaal geregeld. Helaas betekent dit ook dat het er al weer op zit en dat we alles weer moeten inpakken…

Die avond hebben we met z’n zessen gegeten om daarna, onder het genot van een biertje, een potje Skib-Bo te spelen. Het is jammer dat we niet eerder contact hebben gelegd aangezien het een gezellige afsluiting van de vakantie is.

24 en 25 mei

Na het ontbijt begint de lange reis terug naar huis. Gelukkig is het weer iets beter dan tijdens de heenreis en verloopt verder alles volgens plan, zonder vertragingen. We hebben echt een geweldige vakantie gehad en dit smaakt naar meer. Een goede reden om meteen weer na te gaan denken over een volgende bestemming.

Reisblogs: