Reisverhaal Filipijnen

4 en 5 april 2011

Onze eerste duikreis naar Maleisië in 2010 is ons zo goed bevallen dat we het deze keer wat beter en uitgebreider wilde aanpakken. Na een aantal weken grondig het internet te hebben afgestruind hebben we besloten dat de reis ditmaal naar de Filipijnen gaat. Eerst naar Donsol om te snorkelen met walvishaaien, vervolgens naar Malapascua voor de Voshaaien en nog een paar dagen Cabilao voor de rust en de macro.

Op 4 april vertrekken we vanuit Amsterdam richting Manilla (met een tussenstop in Singapore). Daar komen we na een voorspoedige reis aan het begin van de middag aan. We krijgen echter de chauffeur niet gevonden die ons naar het hotel zou brengen dus uiteindelijk besluiten we maar een taxi naar ons overnachtingsadres te nemen, het Nichols Airport hotel. De hotelkamer is simpel maar schoon en op het dakterras kunnen we genieten van het avondeten met een mooi uitzicht over de stad.

Manilla 02

6 april

De volgende dag is het nog een uurtje vliegen vanaf Manilla naar het vliegveld van Legazpi. Deze vlucht vertrekt vroeg dus we komen daar al rond 7:30 in de ochtend aan. Legazpi is een heel klein vliegveld waar de aangrenzende huisjes nog net niet op de landingsbaan zelf zijn gebouwd. Een apart gezicht. Terwijl we wachten op onze bagage kunnen we genieten van het fraaie uitzicht op de Mayon vulkaan.

Mayon vulcano

Deze keer krijgen we onze chauffeur wel gevonden waarna we naar het Elysia Beach resort worden gebracht. Een prima resort(je) om een verkoelend zwembad heen gebouwd. De kamers zijn erg simpel ingericht maar wederom weer heel netjes en schoon.

We zullen hier 3 nachten verblijven om 2 dagen te gaan snorkelen met walvishaaien, we beginnen morgenvroeg.

Donsol 01

7 en 8 april

De volgende dag worden we vroeg naar het “haventje” gebracht van waaruit de boten vetrekken om op zoek te gaan naar de walvishaaien. Eigenlijk ligt deze locatie op loopafstand en de tweede dag moeten we bij gebrek aan vervoer sowieso lopen. Wanneer we daar aankomen moet eerst nog wat papierwerk in orde worden gemaakt waarna je verplicht nog naar een soort instructievideo moet kijken over wat wel en niet is toegestaan. Dit spreekt allemaal redelijk voor zich.

Uiteindelijk kunnen op zoek gaan naar ons bootje. Het blijkt dat wij de enige twee snorkelaars zijn op de boot wat toch wel heel prettig is (goed geregeld vanuit EWDR!). Er nemen namelijk behoorlijk wat mensen deel aan het programma die nauwelijks kunnen zwemmen, laat staan snorkelen. Hier wil je echt niet tussen liggen!

Wanneer we zijn vertokken vaart de boot direct een flink stuk van het haventje af, bijna de baai uit. Schijnbaar wordt dit gedaan om te voorkomen dat alle boten op één plek blijven liggen. Het is namelijk niet toegestaan dat snorkelaars vanaf meerdere boten tegelijkertijd een walvishaai benaderen. Onderweg worden er helaas nog geen walvishaaien gespot. Het duurt sowieso best lang voor de eerste walvishaai wordt gezien… we zijn dan al anderhalf uur op het water. Uiteindelijk wordt er dan toch eentje gevonden en kunnen we eindelijk het water in! De boot manoeuvreert zich voor de walvishaai waarna je jezelf rustig in het water moet laten zakken. Daarna is het afwachten tot het beest verschijnt (je ziet ze pas op het laatste moment want het water blijkt erg troebel te zijn). Echt fantastisch! De eerste walvishaai die we zien is maar een kleintje maar het evengoed een prachtig moment.

Vanwege het troebele water is het lastig fotograferen dus het eindresultaat is nogal beroerd. De walvishaaien zijn zo groot en te dichtbij voor je ze goed kunt zien dus het is onmogelijk om meer dan alleen de kop of staart op beeld te krijgen. Stiekem is het ook nog best wel lastig ze zwemmend bij te houden. Ze zien er zo relaxed uit maar zelfs het relaxte tempo ligt best hoog. Gelukkig hebben wij beide een goede conditie 🙂

De eerste dag zien we uiteindelijk “maar” 3 walvishaaien. De tweede dag blijven we in de baai dichterbij het haventje en zien we er 7. We waren er vroeg bij dus in eerste instantie was het nog rustig. Op een gegeven moment werd het zo druk dat er 5 boten tegelijkertijd op een walvishaai afgingen. De regel één boot per walvishaai werd toen ook een beetje vergeten. Voor ons was dit het moment om het voor gezien te houden. De walvishaaien kregen vanwege de drukte de neiging telkens weg te duiken, de diepte in, en als je niet uitkeek werd je aan alle kanten overzwommen door mensen in reddingsvesten.

9 april

Vandaag reizen we door naar Malapascua, naar het Ocean Vida Resort. Een mooi resort waar alles goed is geregeld. Malapascua is sowieso een prettig eilandje om te vertoeven, zonder gemotoriseerd verkeer. Inwoners zijn erg gastvrij en nodigen je regelmatig uit voor evenementen zoals basketbal wedstrijden of hanengevechten (bij dit laatste haak zelf ik overigens af…). 

Voor het duiken komen we hier natuurlijk in het bijzonder voor de voshaai. Gelukkig zien we deze ook meermaals hoewel het fotograferen in de ochtend schemer lastig is (geen flitsers toegestaan).

Voshaai

Onderstaand een overzicht van alle duiken die we hebben gemaakt.

10 april

1e duik om 05:55, 55 minuten: Monad Shoal
2e duik om 09:55, 50 minuten: Lapus Lapus
3e duik om 17:30, 71 minuten: Lighthouse

11 april

1e duik om 06:20, 50 minuten: Monad Shoal
2e duik om 08:10, 40 minuten: Monad Shoal

12 april

1e duik om 05:55, 37 minuten: Kimud Shoal
2e duik om 12:10, 48 minuten: Gato Island
3e duik om 14:30, 64 minuten: Gato Island – The Cave

13 april

1e duik om 05:50, 46 minuten: Monad Shoal
2e duik om 14:20, 64 minuten: Bantique

14 april

1e duik om 11:05, 42 minuten: Dona Marilyn Wreck
2e duik om 13:03, 57 minuten: Gato Island – The Cave
3e duik om 17:25, 59 minuten: Lighthouse

15 april

1e duik om 05:45, 46 minuten: Monad Shoal
2e duik om 13:15, 60 minuten: Bantique

16 april

Vertrek richting Cabilao, Cabilao Beach Club, onze laatste bestemming. Hier komen we vooral voor de macro. Resort is prima, evenals het duiken. Helaas hebben we iets minder geluk met de andere gasten. Ze zijn behoorlijk luidruchtig en op de boot nemen ze alle tijd om het water in te gaan (terwijl wij dan als tweede groep stonden te wachten).

Nudibranch 02

Dit mag de pret echter niet drukken dus al met al vermaken we ons prima. De laatste dag maken we nog een excursie naar Bohol, ook zeer de moeite waard voor de Tarsiers en de Chocolate Hills.

17 april

1e duik om 09:20, 69 minuten: Lighthouse 2
2e duik om 11:30, 67 minuten: Chapel Point
3e duik om 14:45, 67 minuten: Cambaquiz Wall

18 april

1e duik om 09:05, 62 minuten: Pangawan Wall
2e duik om 11:35, 63 minuten: Cambaquiz Wall

19 april

Tijdens de excursie over Bohol doen we verschillende bezienswaardigheden aan waaronder een bezoek aan een soort kleine Tarsier dierentuin, een vlindertuin en de beroemde Chocolate Hills (hoewel er deze tijd van het jaar weinig Chocolate aan was). We hebben een mooie laatste dag gehad zo en toch nog aardig wat van het eiland kunnen zien :-).

Bohol excursion 14

Bohol excursion 06

20 en 21 april

De lange reis naar huis…

Reisblogs: