Praktische zaken

Taal

De officiële taal van Maleisië is Maleis. Naast de officiële taal worden er ook veel dialecten gesproken. Omdat Maleisië in vroegere tijden een Britse kolonie was, is de Engelse taal naast Maleis de tweede voertaal. Maleisiërs beheersen de Engelse taal redelijk tot goed, het komt dan ook zelden voor dat je jezelf echt niet verstaanbaar kunt maken.

Tijdsverschil

Er is een tijdsverschil van 6 uur gedurende de zomertijd en 7 uur gedurende de wintertijd.

Munteenheid

De lokale munt is de Maleisische ringgit. De waarde ruwweg: 100 ringgit is ongeveer 20 euro. Eén ringgit bestaat uit 100 Sen. Er zijn munten van 5, 10, 20, 50 Sen als ook van 1 Ringgit. De briefjes zijn er in de waarde van 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 tot 1000 Ringgit. Pinnen is prima manier om aan Maleisisch geld te komen.

In Kuala Lumpur en de meer toeristische plaatsen kunt u met uw bankpasje (met Maestro en/of Cirrusteken) pinnen. Het is ook mogelijk gebruik te maken van travellercheques, bijvoorbeeld American Express. Deze zijn tegen diefstal verzekerd.

Reisdocumenten

U heeft voor Maleisië geen visum nodig. Het paspoort moet nog wel een half jaar na vertrek geldig te zijn. Hier wordt over het algemeen streng op gelet. Tijdens de vliegreis naar Maleisië je formulieren uitgereikt. Één formulier is bestemd voor de bagagegegevens, de andere voor je persoonsgegevens. Het is handig deze formulieren al tijdens de vlucht in te vullen, het bespaart tijd bij de paspoortcontrole. Een deel van het formulier of kaartje met de persoonsgegevens krijgt u terug. Soms wordt het door de douanebeambte in het paspoort geniet. Dit vormt, samen met de stempel in het paspoort het toeristenvisum. Wees er zuinig op, je hebt het weer nodig als je het land weer verlaat. Het is het bewijs dat je legaal het land bent binnengekomen.

Stroom

Het voltage in Maleisië is 220 volt. In Maleisië zijn de stopcontacten alleen geschikt voor zogenaamde Engelse stekkers. Het aan te bevelen een universele adapter mee te nemen. Neem ook een zaklamp mee. Soms valt de elektriciteit uit (in de meer afgelegen gebieden).

Godsdienst

De diverse religies in Maleisië zijn direct te herleiden naar de verschillende bevolkingsgroepen. Meer dan de helft van de Maleisiërs is Moslim en daarvoor is de Islam ook de officiële religie (60,4 procent van de bevolking is namelijk Moslim). Verder is 19,2 procent Boeddhist, 9,1 procent is Christen, 6,3 procent is Hindoe en 2,6 procent zijn aanhangers van traditionele Chinese religies.

Maar ondanks dat de Islam de meeste aanhangers heeft zijn er ook nog veel aanhangers van andere religies in Maleisië. De verschillende religieuze gemeenschappen hebben over het algemeen een goede relatie met elkaar.

Vakantieperiodes

Er zijn jaarlijks twee belangrijke festivals. Verder zijn er verschillende feestdagen onder de verschillende bevolkingsgroepen die voorkomen in Maleisië (o.a. Chinezen, Christenen, Moslims en Hindoes).

Thaipusam

Het Thaipusamfestival wordt gevierd door de Tamil, een kleine bevolkingsgroep in Maleisië maar ook door meer dan een miljoen pelgrims uit Zuid-India die ieder jaar naar de Maleisische Batu grotten komen. Ieder jaar zijn er meer mensen die meedoen aan dit festival en zich laten volsteken met allerlei attributen, haken en pijlen ter ere van de god Murugan.

Hari Kebangsaan

Tijdens Hari Kebangsaan oftewel Onafhankelijkheidsdag herdenken de Maleisiërs de onafhankelijkheid van Maleisië van de Britse kolonie. Dit doen zij op 31 augustus.

Vervoer

Het vervoer in West – Maleisië biedt de comfort van een Westers land. De wegen zijn er erg goed, met name aan de westkust.