Praktische zaken

Taal

De officiële nationale taal is het Indonesisch. Bijna elke Indonesiër spreekt ook Indonesisch aangezien deze taal op scholen wordt onderwezen. Daarnaast spreken de meeste Indonesiërs meestal ook een van de honderden lokale talen (bahasa daerah). Sommige oudere inwoners spreken nog steeds in meer of mindere mate Nederlands.

Tijdsverschil

Binnen Indonesië zijn diverse tijdzones te vinden, onder andere:

– Sumatra: 6 uur later (wintertijd), 5 uur later (zomertijd).
– Java: 6 uur later (wintertijd), 5 uur later (zomertijd).
– Sulawesi: 7 uur later (wintertijd), 6 uur later (zomertijd).
– Papoea en West-Papoea: 8 uur later (wintertijd), 7 uur later (zomertijd).

Munteenheid

De nationale munt is de Indonesische Roepia.

Pinnen met een pinpas met het Maestro of Cirrus logo is op diverse plaatsen mogelijk. Op de meer afgelegen eilanden zijn de mogelijkheden om te pinnen echter beperkt. Creditcards worden in de grotere steden algemeen geaccepteerd. Daarbuiten kan het lastiger zijn met je creditcard te betalen.

Reisdocumenten

Je moet bij aankomst in het bezit zijn van een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig.

Verder moet bij aankomst een visum worden aangeschaft op een van de internationale luchthavens. De kosten bedragen ongeveer 10 USD voor een visum van 7 dagen en 25 USD voor een visum tot 30 dagen. Je dient hier contact te betalen en dat kan in zowel dollars als euro’s. Wanneer je een visum bij aankomst regelt dan dien je het retourticket te laten zien.

Overigens wijzigen de visumvereisten regelmatig dus het is handig op voorhand de actuele regels nog even te controleren.

Stroom

Indonesië heeft een netspanning van 220 volt, maar in enkele delen van Indonesië is dit 110 volt. Dit is vooral in de delen buiten het toeristische gedeelte. Voor het geval dat de stroom uitvalt, wat in Indonesië nog wel eens gebeurt, kunt u een zaklantaarn meenemen. Universele adapters zijn niet nodig.

Godsdienst

De belangrijkste godsdienst in Indonesië is de Islam. Ca. 90 procent van de Indonesische bevolking is namelijk soennitisch moslim. Het geloof is echter geen staatsreligie. Naast de Islam kent Indonesië ook het christelijk geloof (10 procent) en het Hindoeïsme, dat vooral op Bali veel aanhangers heeft.

Vervoer

De uitgestrektheid van Indonesië en het feit dat er vele verschillende eilanden zijn betekenen dat er veel vervoersmiddelen worden gebruikt. Vliegtuigen en boten zijn noodzakelijk transport om binnen Indonesië te kunnen rondreizen. Verder zijn op diverse eilanden treinen en bussen. Taxi’s, brommers en fietsen zijn veel gebruikte individuele vervoersmiddelen.