De beste duikstekken

10. Iro

De Iro was een olietanker en bevoorradingsschip. Op 30 maart 1944 werd ze onder vuur genomen door de Amerikanen tijdens operatie DESECRATE ONE. Door een enorme explosie in de machinekamer is het schip uiteindelijk gezonken.

Algemene  informatie

Lengte: 143,25 m
Breedte: 17,68 meter
Gewicht: 14.050 ton.
Bouwjaar: 1922 (Osaka Iron Works)

De Iro en haar zusterschip (de Sata) zonken tijdens Operatie DESECRATE ONE binnen 300 meter van elkaar in de Urukthapel anchorage. Sinds de ontdekking van de wrakken zijn er al tal van inspanningen geleverd om te bepalen welk schip de Iro en welke de Sata is. Onderwater is het verschil tussen de wrakken gemakkelijk te zien, één staat rechtop terwijl de tweede is gekapseisd. De meeste mensen volgen Dan Bailey’s identificatie en verwijzen naar dit wrak als zijnde de Iro (Klaus Lindemann, een andere wrak expert, heeft dit schip geïdentificeerd als de Sata).

Duiken op de Iro is vrij gemakkelijk. De boeg wijst richting het oosten en bovenop is een groot kanon gemonteerd op een rond platform. Deze heeft een lengte van 4,26 meter, verder heeft de loop een diameter van  17,8 cm. Het kanon is nu volledig begroeid met koralen. Wanneer je als duiker geïnteresseerd bent in de boegschade volg dan de stuurboord ankerketting langs de zijkant van het schip. Vanaf  ongeveer 24,4 meter is de torpedoschade zichtbaar. Het gat is hedendaags bedekt met zwarte koralen.

Kanon op de Iro

Wanneer je via het dek naar de achterkant van het schip zwemt kun je de brandstofleidingen, luiken en patrijspoorten nog goed herkennen. De brug is open en gemakkelijk toegankelijk als gevolg van de schade die tijdens de aanval is opgelopen. De verblijven van de bemanning zijn te vinden onder de brug. Tenzij je goed bent voorbereid het schip binnen te gaan wordt dit sterk afgeraden! Nog verder benedendeks bevindt zich de machine kamer. De ketel kan gemakkelijk worden herkend. Tot slot kan bij het achtersteven een grote laadtoren worden gezien. Voorbij de laadtoren staat nog een kanon, identiek aan die op het voordek. Om het wrak echt  grondig te kunnen verkennen zijn meerdere duiken nodig.

11. Chandelier Cave

Chandelier Cave is een grot die bestaat uit vijf afzonderlijke kamers. Alle kamers zijn verbonden met elkaar en kunnen worden bereikt. Duikers die claustrofobisch zijn kunnen deze duik beter aan zich voorbij laten gaan.

De paddenstoelvormige rotseilanden van Palau werden gevormd uit de kalksteen riffen die in de loop van de tijd omhoog zijn geduwd door de onderliggende vulkanische activiteit. Chandelier Cave was vroeger een openlucht grot, deze stond toen ook niet vol met water zoals nu wel het geval is.. Na verloop van tijd groeide de kalksteen stalactieten en stalagmieten langzaam uit tot prachtige formaties die lijken op glinsterende “kroonluchters”. Toen na de laatste ijstijd het waterpeil langzaam steeg kwam de ingang van de grot volledig onderwater te staan.

Rotsformaties in Chandelier Cave

Zoals eerder beschreven bestaat de grot uit vijf kamers, vier hiervan zijn met water gevuld (elk met een luchtzak). Bij de ingang zitten kardinaalvissen, verder zitten er op de sponzen die aan de wanden groeien kleine garnalen en krabben. Tevens kunnen er Mandarijnvissen worden gespot.

Pagina's: 1 2 3 4