De beste duikstekken

7. Peleliu Expressway

Deze duik is voor ervaren duikers vanwege de sterke stromingen die zonder waarschuwing kunnen ontstaan en onverwachts van richting kunnen veranderen. Peleliu Express wordt beschouwd de ultieme driftduik locatie, maar is dus niet geschikt voor iedereen. Hier wordt door duikers ook regelmatig gebruik gemaakt van een rifhaak.

Het rif bestaat uit een verticale wand die parallel loopt aan het meest zuidelijke puntje aan de oostkant van Peleliu Island. De bovenkant van de wand bestaat uit een zanderige bodem met daarin verschillende spleten en kloven. De wand daalt  van 7 tot 40 en op ongeveer 33 tot 40 meter is nog een plateau te vinden voordat de rest van de wand in de diepte verdwijnt. Richting het zuidelijke einde van de wand bevindt zich een grote rots op ongeveer 15 meterdiepte . Dit punt markeert het einde van de Express en het begin van Peleliu Corner.

Peleliu Express is de thuisbasis van enkele van de grootste visconcentraties in de wereld. De sterke stroming trekt veel pelagische wezens aan waardoor duikers op deze duikstek al ontmoetingen hebben gehad met zijlvissen, walvishaaien (deze worden enkele keren per jaar gespot), potvissen en grienden. Haaien, barracuda’s, roggen, schildpadden, grote baarzen en napoleons komen doorgaans heel dicht bij duikers wat zorgt voor goede foto – en video mogelijkheden.

8. Ulong Channel

Dit kanaal wordt soms aangeduid als Ngerumekaol Pass. Omdat de duikstek zich nabij Ulong Island bevindt is deze in het algemeen bekend als Ulong Channel. Ulong Island is een plek van historische waarde, voorzien van prachtige stranden.

Palauans schilderde een serie van rotstekeningen op de hoge kliffen van het eiland. Vraag aan de duikgids of hij de rotstekeningen wil aanwijzen wanneer je de westelijke kant van Ulong Island passeert.

Ulong Channel

Ulong Channel loopt van west naar oost en snijdt slechts gedeeltelijk door het westelijke rif. De rifmuur staat loodrecht op het kanaal. De zanderige bodem is 3 tot 13 meter diep en bevat verschillende koralen en koraalformaties. De zijkanten van het kanaal beginnen net onder het wateroppervlak en lopen geleidelijk af naar de zanderige bodem.

Grijze rifhaaien, roggen, scholen jacks, snappers, barracuda’s en vleermuisvissen worden vaak gezien bij de ingang. Wanneer het volle maan is (in de maanden april, mei, juni en juli) verzamelen duizenden baarzen zich hier om te paaien. Baarzen zijn meestal solitaire vissen maar in deze tijd van het jaar worden ze gezien in grote scholen. Ook triggerfish maken van dit gebied om te nestelen. Deze soort is erg territoriaal en beschermend als het gaat om hun nestplaats.  Om te voorkomen dat je wordt aangevallen en gebeten is het als duiker verstandig om afstand te houden.

9. Siaes Tunnel

Deze duik grenst aan de veiligheidseisen die worden gesteld aan het sportduiken, maar Saies Tunnel is zeker een van de meest opwindende duiken die je kunt maken op Palau. Deze duik is zeker NIET geschikt voor beginners of onervaren duikers. Een veiligheidsstop van 3 tot 5 minuten is verplicht aan het einde van deze duik.

Siaes Tunnel is een enorme onderwater grot met drie openingen vanuit  het rif. De grootste opening begint op ongeveer 28 meter diepte, de bodem bevindt zich op ruim 45 meter. De steile wand van het rif begint aan de oppervlakte daalt tot meer dan 65 meter diepte.

Vlindervissen en felgekleurde Anthias verzamelen zich in grote aantallen langs de buitenste zijde van het rif. Witpunt rifhaaien en roggen worden vaak gezien al rustend op de bodem. De bovenkant van de grot is bedekt met verzamelingen zwart koraal. De ingangen zijn omgeven met prachtige waaierkoralen en vormen een geweldige achtergrond voor foto – en video opnamen. Verschillende zeldzame maanvissen bewonen de grot zoals de Centropyge multicolor en Centropyge colini. De zeldzame diepwater maanvis genaamd Chaetodon burgessi verschuilt zich in de spleten aan de bovenkant van de grot. Grondels en hun garnalen kunnen worden gevonden in hun gedeelde holen in de zanderige bodem.

Pagina's: 1 2 3 4