Algemene informatie

Palau (of Belau) is een land dat onderdeel uitmaakt van het werelddeel Oceanië. De staat ligt in de Grote Oceaan en valt onder de regio Micronesië. Het gebied wordt omsloten door verschillende landen waaronder de Filippijnen in het westen, Indonesië in het zuidwesten, Papoea-Nieuw-Guinea in het zuiden en Polynesië in het (zuid)oosten.

Het woord Micronesië komt van de oudgriekse woorden μικρος (klein) en νησος (eiland).

De hoofdstad van Palau is Melekeok. Deze stad is met slechts 390 inwoners de kleinste nationale hoofdplaats ter wereld. Het totale aantal inwoners van Palau bedraagt een kleine 22.000.

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Algemeen Palau: 7.471779, 134.519595

 

Geschiedenis

De eerste bewoners van Palau kwamen vermoedelijk uit Indonesië en zij vestigden zich ergens rond de 11e eeuw voor Chr. op de eilanden. De Spaanse ontdekkingsreiziger Ruy López de Villalobos ontdekte de eilanden in 1543. Het duurde echter tot de 18e eeuw voor de eerste pogingen werden gedaan om handel te drijven. Spanje koloniseerde de eilanden aan het eind van de 19e eeuw waarna ze in 1899 aan Duitsland werden verkocht.

Japan veroverde de eilanden aan het begin van WOI. Na de oorlog kreeg Japan de Palau eilanden toegewezen als mandaatgebied van de Volkenbond. Aan het eind van WOII kwamen de eilanden echter onder beheer van de Verenigde Staten. In 1979 stemden de inwoners van Palau tegen een aansluiting bij de Federale Staten van Micronesia en voor eigen onafhankelijkheid. Het land werd na een overgangsperiode in 1994 onafhankelijk verklaard.

Economie

De inwoners van Palau leven hoofdzakelijk van het toerisme, de visvangst (hoofdzakelijk tonijn), landbouw (cassave, kokosnoten en zoete aardappelen), bouw, de handel in schelpen, hout, parels, kledingstukken en gewaden. De valuta van Palau is de Amerikaanse Dollar.