Leuke dag duiken bij Mayan Blue

Lokale datum/tijd: Woensdag 1 december, 19:25

Vandaag gaan we terug naar een locatie die we al eerder hebben bezocht, Mayan Blue. Deze vonden we toen erg tof en aangezien nog niet iedereen hier is geweest of in de gelegenheid is geweest om in de B-tunnel te duiken vinden wij het geen probleem om deze nog een keer te doen.

Het begint wel met wat verwarring over welk tijdstip we hadden afgesproken bij de auto’s, 8 uur of 8:15. Omdat we voor de zekerheid toch om 8 uur op het parkeerterrein staan hebben we het geluk nog een klein groepje apen te zien die toevallig op dat moment voorbij komen.

Er zijn nu twee Cave 1 teams van twee personen en wellicht is het niet ideaal maar we spreken af toch een soort van met z’n vieren te duiken. Omdat we eerder in het water liggen dan het DPV team zal ik de lijn deze keer leggen. Stefan en ik hebben al een keer gezien wat hier handig is dus dat scheelt tijd en lucht. Tijdens de duik gaan de andere duikers voorop.

Het is een mooie duik maar achteraan is het vanwege de halocline af en toe wel heel slecht zicht. Omdat de gemiddelde diepte beneden de 15 meter ligt gaat het met het luchtverbruik ook allemaal wat harder. Vandaag dus geen duiken van 80+ minuten maar een beschaafde 3 kwartier.

De tweede duik herhalen we hetzelfde kunstje. De weg naar binnen (kleine opening) is alleen wat uitdagender geworden omdat een andere groep duikers hun lijn een beetje knudde hebben weggelegd. Stefan komt zelfs even vast te zitten. Omdat de flessen nu wat leger beginnen te raken merk ik tijdens de duik dat ik onder de halocline (in het zoute water) moeite heb om beneden te blijven. Op een bepaald punt wordt het dusdanig hard werken en oncomfortabel dat ik besluit de duik te keren. We zitten op de weg naar buiten precies achter de groep duikers die de lijn wat onhandig hebben weggelegd. Wanneer ze deze in reelen raken ze zelf ook nog een keer goed in de knoop.

Na de tweede duik wisselen Stefan en ik onze flessen en eten we een hapje. De andere Cave 1 duikers hadden sowieso bedacht geen derde duik te willen maken dus zij hadden geen tweede flessen set bij. Omdat we de B-tunnel toch echt een stuk interessanter vinden dan de A maken we ook de derde duik daar. Nu we met z’n tweeën zijn is het wat makkelijker even te stoppen voor nog wat foto’s en filmpjes.

Uiteindelijk maken we een duik van iets meer dan een uur. Daarna is het weer omkleden en spullen inladen. We zijn net op tijd klaar voor het een beetje begint te regenen. Het is best een druilerige dag geweest. Wel lekker dat je niet in de zon staat te bakken als je aan het omkleden bent maar het wordt ’s avonds helaas wel snel fris.

Morgen gaan we nog een dag naar een cenote die voor ons allemaal nieuw is. Dit op aanraden van één van de instructeurs van Zero Gravity. Vrijdag zullen we het wat dichter bij het resort houden zodat we onze spullen nog een beetje kunnen laten drogen voor we alles weer moeten inpakken.

Reisblogs: