Cenote Mayan Blue

Lokale datum/tijd: Dinsdag 23 november, 22:57

Vandaag konden we wel een keertje aanhaken bij de DPV Cave teams voor wat betreft de locatie, wel zo gezellig :-). Na wat pech met de auto (platte band die Stefan moest vervangen) kunnen we achter de anderen aan rijden. Gelukkig maar, want bij aankomst bij de cenote blijkt dat je aan de ene kant van de weg de toegang moet betalen en aan de overkant het terrein op kan. Ga dat zelf maar eens uitvogelen.

Bij de cenote krijgen we nog wat uitleg van Chris (één van de instructeurs) over de duiken die we hier kunnen maken. Er zijn twee verschillende tunnels waar we de duiken kunnen starten. We besluiten eerst tunnel A, het donkere deel, twee keer te doen. Bij het leggen van de lijn vinden we redelijk vlot de hoofdlijn waarna we een mooie duik maken van zo’n 45 minuten. Helaas ben ik wederom nat omdat m’n droogpak handschoen nog steeds niet lekker sluit (er zat nog een o-ring niet goed bleek later). De tweede duik maken we wederom in deze tunnel.

Rond de middag gaan we het water uit om even wat te eten en te drinken en de flessen te wisselen. Dit is ook een mooi moment voor Stefan om de lekkage in mijn pak te fixen. Daarna gaan we weer het water in met als doel nog twee duiken te maken in de B tunnel. Deze is een klein stukje verder zwemmen vanaf de instap. De ingang zelf is best knus maar meteen daarna komt best een flinke open ruimte. Deze duik is echt prachtig. Als je het mij vraagt de mooiste grotduik die we tot nu toe hebben gemaakt. Boven de halocline is het water wat groeniger dan eronder. Het zoute water en de lichte rotspartijen zijn prachtig blauw (zou de locatie zijn naam hieraan te danken hebben?). Het zicht is ook echt heel goed. In de grote ruimtes kun je aan alle kanten tot aan de wanden kijken.

Helaas faalt net voor het einde van de duik mijn duikcomputer, ik heb alleen nog een zwart scherm en verder reageert hij totaal niet meer. Als de backup die Stefan bij heeft ook nog in error springt wanneer we de tweede duik willen gaan maken is dit voor ons een teken dat we het er beter maar bij kunnen laten… Op de kant blijkt dat de computer waarschijnlijk gewoon last had van een hickup aangezien hij uiteindelijk wel weer aan gaat. Gelukkig geen volloper.

Morgen is het even bekijken waar we kunnen gaan duiken. We kunnen niet mee met één van de andere groepen maar er is schijnbaar wel een leuk alternatief daar in de buurt. Toch willen we deze ergens in de komende anderhalve week nog wel een keertje bezoeken 🙂 .

Reisblogs: