Het land

Geografie

Maleisië bestaat uit twee delen die worden gescheiden door de Zuid-Chinese Zee. Het westelijk deel van Maleisië, met de hoofdstad Kuala Lumpur, grenst in het noorden aan Thailand en in het zuiden aan Singapore. Op 650 kilometer afstand, op de noordwestelijke kust van het eiland Kalimantan (Borneo), ligt het oostelijk deel van Maleisië. Hier grenst het land aan Indonesië en omsluit het Brunei. Twee deelstaten van Maleisië bevinden zich op dit oostelijke gedeelte, Sabah en Sarawak. De overige elf deelstaten bevinden zich in het westen van Maleisië.

Het westelijk deel van Maleisië wordt in tweeën gesplitst door een bergketen die loopt vanaf de grens met Thailand naar het zuiden. Ook het binnenland van de deelstaten Kelantan, Terengganu en Pahang is bergachtig. Als gevolg van deze bergen en de hevige regenval kent Maleisië vele rivieren. De deelstaten in het oostelijk deel kennen een soortgelijk landschap, maarde rivieren zijn daar langer en de bergen hoger. De Gunung Kinabalu is met 4.101 meter de hoogste berg van Zuidoost-Azië. Een groot gedeelte (ongeveer 70 procent) van het Maleisische grondgebied wordt bedekt door tropisch regenwoud.

Natuur en klimaat

De oudste regenwouden ter wereld bevinden zich in Maleisië. Veel van de duizenden soorten planten die daar groeien, zijn nergens anders ter wereld te vinden. De Rafflesia is een spectaculair voorbeeld. Deze bloem bereikt in zijn bloeiperiode een doorsnede van een meter en kom alleen voor op Sabah en Sarawak. Ook vind je in Maleisië vele soorten orchideeën en hardhoutbomen. In het westen zijn er mangrovebossen, de oostkust is één lang strand. Het dierenrijk van Maleisië is ook spectaculair te noemen: olifanten, tijgers, tapirs, varanen, panters, luipaarden, honingberen en herten. Apen zijn vaste bewoners van Maleisië, zoals de orang-oetans van Borneo.

Sepilok Orang Oetan Sactuary, Borneo

Maleisië kent een tropisch klimaat met temperaturen die variëren van 22°C tot 33°C. Het jaargemiddelde ligt op ongeveer 26°C. De vochtigheidsgraad schommelt rond 80 procent. Het is gedurende het gehele jaar warm en vochtig, maar de heetste maanden zijn april en mei. December is de koudste maand, juli is de droogste maand. Het klimaat wordt sterk bepaald door moessons uit het noordoosten en het zuidwesten. De periode van de moesson uit het noordoosten loopt van medio november tot maart en heeft voornamelijk invloed op het oostelijk deel van Maleisië. De moesson uit het zuidwesten beïnvloedt het klimaat van mei tot september. De intervalperiode wordt gekenmerkt door hevige regenval. De moesson uit het zuidwesten brengt een drogere periode met zich mee voor vrijwel het gehele land. Hierbij moet opgemerkt worden dat, afhankelijk van de ligging, de klimatologische omstandigheden per regio nogal kunnen verschillen.