Wobbegongs en de Epaulette haai

Lokale datum/tijd: Woensdag 13 augustus, 22:37

Vandaag zitten we met nog twee andere stellen op de boot richting Kri, in totaal 6 duikers en 3 gidsen. Het is ongeveer drie kwartier varen dus dat valt mee. De zee is ook iets rustiger dan gisteren.

De eerste duik is meteen super. Grote scholen vis, blacktip haai, een whitetip, Napoleons en twee Wobbegongs. Raja Ampat is een van de weinige plaatsen waar deze haaiensoort voorkomt. Een goed begin van de dag. Na de eerste duik varen we weer naar een dorpje om het uurtje aan de oppervlakte door te brengen. We zien (en horen) een klasje kinderen van het lokale schooltje liedjes zingen. Verder is het leuk om twee lokale vissers op de steiger bezig te zien, de een vangt beduidend meer dan de ander.

Wobbegong!

Na een uur varen we naar onze tweede duikstek, Cape Kri. Het is even zoeken naar een geschikte plek om het water in te gaan aangezien het nogal stroomt (de stroming wordt altijd vooraf door de gidsen gecontroleerd). Wanneer we eindelijk in het water liggen hebben we wederom een topduik. We zien meerdere blacktip haaien, Barracuda’s, grote scholen vis, nog meer Napoleons etc. Het is wat harder werken omdat we tegen de stroming in zwemmen maar vergeleken met Komodo valt het ook deze keer best mee. Tot nu toe zijn dit de twee beste duiken die we hier hebben gemaakt.

Overal waar je kijkt vis

De lunch nuttigen we in de buurt van een ander dorpje. Daar zien we kindjes die een dappere poging doen om vissen te vangen tussen het koraal. Het water staat heel laag en ze lopen er een beetje tussen het koraal te scharrelen (auw). Vanochtend was het wat bewolkt maar nu schijnt de zon weer volop.

Lekker even relaxen in het zonnetje

De derde duik maken we daar in de buurt, nog geen 5 minuutjes varen vanaf de steiger waar we liggen. Ook deze duik zien we veel vis, blacktip haaien, Barracuda’s en nog twee schildpadden. Die laatste maken de dag helemaal compleet. Iedereen heeft het naar zijn zin gehad. De ze is ondertussen helemaal gekalmeerd dus de weg terug naar het resort verloopt lekker soepeltjes. Stefan en ik genieten tijdens de rit ook lekker van het zonnetje.

Raja Ampat nog meer vis

Raja Ampat schildpad

Zoals ik gisteren ook aangaf willen Stefan en ik naast de Wobbegong ook nog heel graag de Epaulette (walking) shark zien. Een hele kleine en vrij zeldzame haaiensoort die vooral in snachts actief is. Hij wordt op het resort regelmatig gespot wanneer ze vanaf het restaurant met een lamp in het water schijnen. Wij besluiten de nachtduik weer te maken, deze keer op het huisrif om op zoek te gaan naar deze haai.

Rond 18:10 liggen we weer in het water voor duik nummer vier. De boot zet ons samen met gids Andy een stukje verder af (voor bungalow 5)waarna het plan is om zelf terug te zwemmen naar de steiger. We zien wat macro spul, maar verder eigenlijk weinig bijzonders. Na een minuut of 50 komen we aan bij de steiger waar we op het gemak nog een tijdje rond snuffelen… helaas nog geen Epaulette shark gezien en het lijkt er dus op dat het niets meer gaat worden. Toch hebben we geluk. De gids heeft zijn lamp al afgegeven aan zijn collega’s op de steiger en ik ben net mijn camera uit aan het zetten als Stefan heel enthousiast aangeeft de haai te hebben gevonden. Het is inderdaad een klein en schuw haaitje die het helemaal niet op onze lampen heeft. Stefan kan uiteindelijk wel nog wat filmpjes maken, helaas zat een foto er niet in. Na een minuut of 10 houden we het voor gezien, weer een duik van bijna 70 minuten. Deze keer hebben we echt geluk gehad!

Morgen gaan we naar Manta Sandy (de naam zegt het al), hopelijk hebben we net zo veel geluk als vandaag.

3 reacties

 1. Moeten wij treinkaartjes bestellen en mailen zodat jullie die dan kunnen printen?

  Groetjes van ma, en natuurlijk van mij.

  1. Hoi hoi,

   Dit is niet nodig. Ik heb mijn ov chipkaart bij en voor Stefan regelen we ook wel wat 🙂
   Ik weet ook niet of ze die kaartjes hier ergens kunnen printen (en we willen ook eigenlijk nog helemaal niet denken aan de terugreis).

   Groetjes

 2. Goed te horen dat alles volgens plan verloopt ik denk ook dat jullie het erg goed naar jullie zin hebben ik heb inderdaad op internet de fotos gezien geweldig mooi morgen hopelijk weer een superduik gr pap en mam

Reisblogs: