Twee duiken en een bezoek aan Rinca

Lokale datum/tijd: Vrijdag 1 augustus, 22:00

De tijd vliegt als je het naar je zin hebt. Vandaag al weer de derde duikdag dus voor wat betreft Komodo zitten we nu zo’n beetje op de helft.

Er staan vandaag twee duiken op de planning en daarna gaan we een trekking doen op Rinca om de Komodo Varaan te zien. Vandaag zit de boot wederom weer behoorlijk vol. Er zijn een aantal bekenden en ook een aantal nieuwe gezichten.

De duiken van vandaag zijn van beginnersniveau. Menno is er niet en dus hebben we een andere gids, een Indonesiër die zijn hele leven in Komodo heeft gewoond. Gisteren zat hij te vertellen dat hij nog een tweetal wensen heeft: vliegen in een vliegtuig en een keer gebruik maken van een lift (die kennen ze niet in Labuan Bajo). Een enthousiaste en grappige kerel 😀

De eerste duik is goed, maar niet heel spectaculair te noemen. We zien wel 4 schildpadden (altijd mooi) en het koraal is op sommige plaatsen prachtig maar verder is er weinig te zien. Het zicht is ook niet al te best.

Schildpad tijdens de eerste duik

Bij de tweede duik is het water zelfs nog troebeler. De foto’s van vandaag blijken dan ook niet echt geweldig. Op de camera zag het er nog wel aardig uit maar op de pc zie je vooral heel veel stof. Volgende keer beter…. Wel zien we tijdens de duik genoeg leuke dingen zoals 2 Pygmee zeepaardjes en een Mantis shrimp.

Aan boord zitten ook twee Canadese vrienden. Beide duiken zitten we gezamenlijk met hen in de groep. Waarschijnlijk hebben ze dit zo gedaan om de mensen met camera’s afzonderlijk te laten duiken (duikers zonder camera raken doorgaans geïrriteerd van het lage tempo van de fotografen). Een is erg geïnteresseerd in mijn camera en dan met name de instellingen die ik gebruik tijdens het fotograferen. Hopelijk kan hij iets met de tips die ik hem heb gegeven 🙂

Na de lunch is het tijd voor de trip naar Rinca. De wandeling zelf duurt een uurtje en het is schijnbaar niet gegarandeerd dat je ze ziet (tijdens het paarseizoen in juni/juli worden ze doorgaans nauwelijks gespot) maar we hebben geluk. Vrijwel direct zien we een viertal varanen die in de schaduw van een gebouwtje liggen te rusten. Er wordt wel geadviseerd een meter of 10 afstand te houden. Ze kunnen niet heel hard lopen (18 – 20 km/u) maar als ze uithalen doen ze dit zonder waarschuwing vooraf.

Op de achtergrond een aantal Komodo Varanen.

Als we verder lopen krijgen we nog een nest te zien. De varanen leggen eieren in deze nesten en die van afgelopen jaar zijn 3 tot 4 maanden geleden uitgekomen. Het vrouwtje beschermt de eieren de eerste 3 maanden en daarna verlaat ze het nest. De eieren komen echter pas na 9 maanden uit waardoor de meeste al voor die tijd worden opgegeten (ook door soortgenoten). Zodra de eieren uitkomen klimmen de jonge varanen omhoog, de bomen in. Hier blijven ze 2 tot 3 jaar zitten.

Na een flinke klim een heuvel op kunnen we nog even genieten van het mooie uitzicht over de baai en Rinca en daarna lopen we terug naar het beginpunt. Onderweg komen we ook een nog een jonge varaan van 3 tot 4 maanden oud tegen.

Daarna kan de terugweg beginnen naar de haven. Onderweg stopt de boot eventjes (op verzoek) zodat iedereen even in zee kan afkoelen. Aan land was het namelijk erg heet… misschien ook niet heel handig om rond 14:30 aan zo’n wandeling te beginnen.

Vanavond hebben we in een restaurantje gegeten vlak bij ons hotel. Het eten was erg goed en ook over het uitzicht viel niet te klagen.

Zonsondergang gezien vanaf Sunset Bar & Restaurant

Morgen al weer onze vierde (en dus bijna laatste) duikdag in Komodo…

2 reacties

 1. Stefan, waar is nu dat filmpje van Ragna rennent, achtervolgt door een varaan? Dat zou je toch maken.

  Ik lig al aardig op schema. Het stopcontact is al klaar.

  Oma Duq heeft de eerste twee dagen van de blog ook al gelezen. Die kan er met haar pet niet bij dat wij hier kunnen lezen wat jullie daar gisteren gedaan hebben.

  Verder lijken jullie het wel naar je zin te hebben dus probeer vol te houden 🙂

  Groetjes, Joost

  1. Zelfs de varanen hadden het (gelukkig) te warm om te rennen 😉 Doe de groetjes maar aan oma als je ze spreekt

Reisblogs: