Fam Island

Lokale datum/tijd: Dinsdag 13 augustus, 7:03 (de wifi gisteren werkte niet mee dus vandaag een nieuwe poging).

Gisteren de trip naar Fam… maar eerst rustig wakker worden met dit uitzicht:

Raja Ampat uitzicht

Na het ontbijt vertrekken we met de boot richting het eiland, de tocht duurt als het meezit ongeveer anderhalf uur. De gidsen zijn eerder al met een tweede (kleinere) boor vetrokken. Het is hier nu regenseizoen wat ook betekent dat de zee een stuk ruwer is. Dit is vandaag ook het geval en de boot klappert en schommelt flink. Er zijn mensen aan boord die last hebben van zeeziekte, het scheelt misschien dat de bemanning hiervoor pillen uitdeelt.

Wanneer we bijna bij Fam zijn aangekomen stoppen we even op een klein strandje om op de gidsen te wachten. In eerste instantie was het plan de eerste duik bij “Mellisa’s garden” te maken maar gezien de ruwe zee worden de plannen gewijzigd. De eerste duik wordt gemaakt bij het strandje waar we zijn gestopt. Mooi, we zien meerdere blacktips zien en het nodige macro spul. Na deze duik varen we nog een stukje door naar Fam (naar het beginpunt van de klim naar het uitkijkpunt).

Stefan kan nu ook foto's maken

We moeten een uur wachten voor we aan de volgende duik kunnen beginnen dus klimmen we naar boven. Er is een goede trap aangelegd (met als doel hier geld voor te vragen, gezien het beperkte aantal toeristen hebben ze deze plannen uiteindelijk laten varen) dus de klim is prima te doen. Zoals verwacht is het uitzicht over de kleine eilandjes en de baai prachtig.

Uitzicht :-D

Helaas krijgen we wanneer we weer naar beneden zijn geklommen te horen dat de plannen voor vandaag iets zijn gewijzigd. We maken hier maar twee duiken in plaats van drie en varen wat vroeger terug. Men wil niet na 16:00 vetrekken vanwege de ruwe zee. Als compromis wordt de tweede duik bij “Mellisa’s garden” gemaakt. Deze plek staat bekend om het mooie softkoraal. Het zal wat lastiger in en uit het water komen zijn, maar onderwater heb je verder geen last van de golfslag.

Het koraal tussen de 5 en 15 meter is inderdaad prachtig. We beginnen de duik echter een stukje dieper waar de gids waaierkoralen uitkamt om een Pygmee zeepaardje te vinden (helaas niet gezien). Er staat onder water wel enige stroming maar vergeleken met Komodo is dit een eitje. We zien wederom meerdere blacktip haaien, een Mantis shrimp en flinke scholen (kleine) vis. Als we boven komen is het even een flink zwemmen naar de boot die een stuk verderop ligt, ondanks de golven is dit goed te doen.

Groothoek

Als iedereen weer aan boord is varen we terug naar Fam waar we kunnen lunchen voor de tocht terug naar het resort begint. De zee is nog steeds ruw maar ten opzichte van de heenreis valt het mee. Stefan en ik besluiten omdat we nog maar twee duiken hebben gemaakt de nachtduik te doen. Helaas zien we tijdens deze duik niets bijzonders (we hoopte op een “walking shark”… volgende keer beter), maar nachtduiken zijn altijd leuk. In het donker zie je heel veel beestjes die je overdag niet ziet.

Kreeftje, meer bijzonders valt erniet te zien

Na de duik schuiven we meteen aan bij het avondeten. Wanneer we terug komen in de kamer zien we twee Gekko’s die lekker aan het smullen zijn van onze Dextro Energy tabletten die we hadden laten liggen. Er zitten al flinke “deukjes” in. Eentje is zelfs zo brutaal dat hij gewoon verder eet, zelfs als Stefan een foto maakt.

Vandaag gaan we drie duiken (gegarandeerd) maken bij Kri Island. Een klein eilandje in de buurt waar meer groot leven zoals Baraccuda’s zou moeten zitten. We zijn benieuwd 😀

2 reacties

  1. Thanks! Gaat zeker goedkomen. We horen wel wat jullie allemaal gedaan hebben als we weer thuis zijn.

    Groetjes

  2. Hey zus, Het was even wat terug lezen maar gaat daar allemaal super zo te zien. wij zijn ook weer terug ook heerlijke vakantie gehad, niet zo actief als die van jullie maar toch leuk. geniet nog ff gr

Reisblogs: