Een super leuke dag gehad, nu het volledige verhaal

Lokale datum/tijd: Zaterdag 9 augustus, 22:49

Tangkoko was super! Echt hele leule dingen gezien. Aangezien de Tarsiers pas actief worden tijdens de schemering is het wel een latertje geworden.
Rond 20:30 waren we terug bij het resort en nu zijn we net klaar met inpakken. Het hele verhaal en de foto’s volgen later (we worden om 3 uur vanacht al weer opgehaald aangezien onze vlucht om 4:50 vetrekt… nog maar een paar uurtjes slapen dus).

 

Lokale datum/tijd: Zondag 10 augustus, 21:38

Deze ochtend kunnen we iets uitslapen, hoewel we toch weer voor de wekker gaat wakker zijn. Eerst even rustig ontbijten en daarna lopen we een rondje over het resort om wat foto’s te maken.

Rond een uurtje of 10 kunnen we vertrekken richting Tangkoko. De rit duurt ongeveer 2,5 uur, maar aangezien we rond 11:30 ergens bij een lokaal tentje stoppen voor lunch zijn we wat langer onderweg. Het eten smaakt prima maar eigenlijk hebben we niet heel veel honger. Toch proberen we van alles wat we voorgeschoteld krijgen wel een beetje (spicy blijkt hier ook echt spicy te zijn…).

Tegen half 2 arriveren we bij het National Park. We moeten helaas tot 3 uur wachten voor de wandeling begint. Dit kunnen we doen bij een klein strandje in de buurt. Vanochtend voelde we al dat het een warme dag zou worden, het zeewater voelt ook warm aan. Weinig verkoeling dus…

Strandje bij Tangkoko

Wanneer de wandeling eindelijk begint zien we al vrij snel een flinke groep apen (welke soort het precies was moeten we nog even opzoeken). Er blijken hier 3 groepen te zitten waarvan er een zelfs uit 70 tot 80 dieren bestaat. Ze zijn zo te zien gewend aan mensen want ze storen zich totaal niet aan ons. Eentje wil Stefan zelfs bij zijn broekspijpen beetpakken. De gids zegt dat het geen probleem is maar Stefan moet er niets van hebben. Het is echt super om de apen van zo dichtbij te kunnen bekijken.

Tangkoko groep apen

We volgen de groep een tijdje waarna we de wandeling voorzetten. Onderweg spotten we nog een aantal vogels, een couscous, nog een groep apen met jongkies (heel schattig) en een slapende Tarsier. Alvorens we terug gaan om de Tarsiers beter te bekijken gaan we eerst nog bij een nest van een Hornsbill vogel kijken. Helaas is het vrij druk / luidrichtig omdat er meerdere mensen zitten te wachten dus de vogel laat zich niet zien. Uiteindelijk besluiten we het nest te laten voor wat het is en lopen we terug naar de boom waar de Tarsiers zitten. Ook hier is het best druk met toeristen. De beestjes laten zich daarom ook vrij snel niet meer zien.

Vogel, naam moet ik weer even opzoeken

Tangkoko Stefan

Onze gids vind dit ook jammer en gaat op zoek naar een andere boom. Hij vindt er eentje met twee Tarsiers die nu nog wat verder in de boom verscholen zitten. We gaan daarom rustig op de grond zitten om te wachten tot ze actief worden. In de tussentijd zien we nog een eekhoorn en een klein hagedisje voorbij komen. Uiteindelijk, na een kleine 45 minuten wachten, komen de beestjes uit de boom gekropen. Ze springen wat heen en weer en storen zich ook totaal niet aan ons. Een heel mooi gezicht om ze zo in het wild bezig te zien. Heel anders dan in gevangenschap op de Filippijnen (dat was eigenlijk best zielig). We blijven ongeveer een kwartiertje kijken waarna we besluiten dat het mooi is geweest. Het is ondertussen 6 uur en we hebben tenslotte nog een rit van 2,5 uur voor de boeg.

Tangkoko Tarsier

Rond 20:30 zijn we terug op het resort waarna we nog even een hapje kunnen eten. Daarna betalen we meteen de rekening aangezien we vanacht al om 3 uur weer naar het vliegveld worden gebracht. We moeten nog wel even wat moeite doen om onze duikspullen terug te krijgen. Deze hadden ze vanochtend te drogen gehangen maar niet meer naar de kamer gebracht maar er wordt beloofd dat dit alsnog gebeurt. Wanneer we om 22:00 nog steeds onze spullen niet hebben gaan we toch maar weer eens navragen… We lopen zelf even mee naar het duikcentrum om aan te geven welke spullen van ons zijn. Uiteindelijk komt het dus helemaal goed en kunnen we de koffers weer inpakken.

De toch was echt de moeite waard. Beter dan de waterval (en zeker de rijstvelden).

Reisblogs: