Bunaken National Park, ook een beetje macro

Lokale datum/tijd: Donderdag 7 augustus, 22:27

Eergisteren zijn we vanuit Labuan Bajo terug gevlogen naar Denpasar, Bali. We kwamen al voor de middag aan dus zijn we eerst naar het strand gewandeld om te lunchen en daarna hebben we nog even bij het hotel aan het zwembad gelegen. Toch wel lekker even niets doen (het moet echter niet te lang duren…).

De volgende ochtend vetrekken we alweer vroeg naar het vliegveld, om 6 uur worden we al opgehaald. De rest van de dag is eigenlijk niet zo spannend. Vanuit Bali vliegen we, via Jakarta, naar Manado waar we rond 15:30 aankomen.

Eenmaal bij het hotel krijgen we eerst een briefing en worden onze duikspullen al netjes naar het duikcentrum gebracht. We kiezen ervoor om de volgende dag de “vroege” duiken mee te doen. Dit betekent om 8 uur op de boot aanwezig zijn. Er worden dan 2 duiken gemaakt waarna je de lunch weer bij het resort kunt nuttigen. Als je ervoor kiest om later te gaan krijg je de lunch aan boord.

Na de briefing frissen we ons op en kunnen we aanschuiven voor het avondeten. Prima verzorgd allemaal 🙂

We zijn allebei rond 6:30 wakker waarna we dus maar op het gemak opstaan. Na het ontbijt kan het duiken weer beginnen. Al snel blijkt helaas bij de eerste duik dat mij flitsers niet goed werken, ergens is er waarschijnlijk een kabeltje wat los gegaan… geen foto’s deze ronde voor mij. Best jammer want we zien toch wel leuke dingen zoals krabbetjes, kreeftjes en nudibranch. Daarnaast zien we ook een schildpad. Wat ons tegenstaat is dat de gidsen toch wel met hun stokjes proberen om de beestjes in een goede foto positie te manoeuvreren. Een krabbetje moet dat helaas met zijn leven bekopen… de gids stuurt hem het koraal uit waarna een vis zijn kans grijpt en het beestje verorbert. Het gaat zo snel dat de gids het niet eens ziet gebeuren.

Soort garnaaltje (?), echt heeeeel klein

Voor we aan de tweede duik beginnen sluit ik op de boot de kabeltjes weer goed aan. De behuizing moet hiervoor open, gelukkig heeft dit niet tot lekkage geleid. Aan boord test ik of e.e.a. nu wel werkt, helaas blijkt nu onderwater dat de camera (door de druk?) iets is verschoven. Ik kan nog wel instellingen aanpassen maar geen foto’s maken L Heel jammer aangezien we een hoop dingetjes zien die “nieuw” zijn voor ons zoals een orang oetan krab.

Orang Oetan krab, zo heten zo vanwege hun uiterlijk wat er wel iets van weg heeft

Na de tweede duik varen we terug naar het resort voor lunch. Tijdens de lunch toch even de camera fixen. De derde duik wordt een zogenaamde “muck” duik (veel macro spul) dus het zou jammer zijn als hij me nu weer in de steek laat.

Rond 15:00 liggen we weer in het water voor duik nummer drie. Deze keer werken zowel de camera als de flitsers wel naar behoren. Ook nu zien we weer genoeg klein spul: frogfishes, nudibrach, garnaaltjes en ook een zeeslang 🙂 Al met al toch prima gedoken de eerste dag.

Frogfish, als je weet waar je moet kijken

Morgen zal wat meer van hetzelfde zijn. De eerste twee duiken waarschijnlijk walldives in Bunaken National Park en de derde duik misschien weer meer gericht op macro. Het hangt een beetje van de wensen van de duikers af.

Eén reactie

  1. Macro duiken is allen klein spul?” jammer van je camera hoop dat stefan nog wat leuks heeft gespot horen morgen wel wat de volgende duiken hebben gebracht gr

Reisblogs: