Indonesië

Reisadvies

Voor geheel Indonesië gelden grotere veiligheidsrisico’s dan we in Nederland gewend zijn. Er zijn politieke spanningen die met enige regelmaat resulteren in geweldsincidenten tijdens bijvoorbeeld demonstraties. Daarnaast komt er veel (kleine) criminaliteit voor zoals berovingen.

Controleer voor vertrek altijd de meest actuele situatie.

Inentingen

DTP en hepatitis A worden standaard aanbevolen. Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad wordt daarnaast ook een BMR inenting aangeraden. Bij een verblijf langer dan een maand worden hepatitis B, buiktyfus, rabiës (hondsdolheid) en in een aantal gevallen tuberculose nog aan dit lijstje toegevoegd.

Vaccinatie tegen gele koorts is alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Indonesië binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Voor Papoea gelden bij een verblijf langer dan 4 weken ook speciale eisen, in dit geval is een poliovaccinatie in deze provincie verplicht,

Malaria:

Malaria komt in heel Indonesië voor met uitzondering van Bali. Er wordt geadviseerd een noodbehandeling mee te nemen evenals goede antimuggenmaatregelen zoals DEET, In een aantal gebieden worden zelfs malariatabletten geadviseerd. 

Het is verstandig een aantal weken voor vertrek het actuele advies te controleren.

Visum

Houders van een Nederlands paspoort hebben een (gratis) visum nodig om Indonesië binnen te kunnen komen. Dit gratis visum kan worden verkregen op het moment van aankomst op diverse internationale luchthavens zoals Jakarta, Bali, Medan en Surabaya. Bij aankomst op andere luchthavens kan het nog wel verplicht zijn een visum aan te schaffen van zo’n $35.

Valuta

De Indonesische rupiah (afgekort IDR) is officiële munteenheid.

Reisblogs: