Het land

Geografie

Het land is een archipel en bestaat uit 7107 getelde grote en kleine eilanden in de Grote of Stille oceaan, hiervan zijn er ongeveer 1000 permanent of tijdelijk bewoond. Het overgrote deel van de eilanden bestaan uit niet meer dan onbewoonde zandbanken en rotsachtige riffen. Veel van deze eilandjes hebben nog niet eens een naam!

De totale landoppervlakte bedraagt ca. 300.000 km2 en de Filippijnen zijn daarmee ruim 7 maal zo groot als Nederland. De totale kustlengte bedraagt circa 34.500 km. Opmerkelijk is dat de hoofdstad Manilla met een oppervlakte van 636 km2 een van de meest uitgestrekte steden ter wereld is.

De Filippijnen, genoemd naar Filips II van Spanje, liggen ten zuiden van Hongkong, Taiwan (op 150 km), Japan en Zuid-Korea. Verder ligt het land ten noorden van Brunei, Maleisië (Borneo op 25 km), Indonesië (op 60 km) en Singapore. Het landschap bestaat voor een groot gedeelte uit bergen en heuvels, slechts een derde van de archipel bestaat uit laagland.

Mayon vulkaan, Donsol
Natuur en klimaat

De natuur op de Filippijnen is zeker de moeite waard. Je vindt er vulkanische bergen, tropische regenwouden, indrukwekkende rijsterassen en een zeer rijke flora en fauna met wel 10.000 verschillende boom- en plantensoorten. Ook beschikt de eilandengroep over prachtige stranden en koraalriffen wat de plek zeer aantrekkelijk maakt voor duikers.