Algemene informatie

De Filipijnen is een republiek in zuidoost Azië. De archipel bestaat uit 7107 eilanden waarvan de grootste twee Luzon en Mindanao zijn. Deze beide eilanden beslaan samen zo’n twee derde van de oppervlakte van het land, dat met ongeveer 300.000 km2 ruim 7 maal zo groot is als Nederland. Het land telde bij de laatste census in 2010 ruim 92,3 miljoen inwoners. Vooral in de hoofdstad Manilla is de bevolkingsdichtheid groot.

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Algemeen Filippijnen: 14.474681, 133.038720

 

Geschiedenis

De Spaanse ontdekkingsreiziger Ruy López de Villalobos heeft in 1543 de eilandengroep naar de toenmalige kroonprins van Spanje vernoemd (Filips II). De Filipijnen zijn daarna ruim 300 jaar lang een Spaanse kolonie geweest tot de archipel aan het eind van de Spaans – Amerikaanse oorlog in 1898 in Amerikaanse handen kwam. Hoewel de Filipijnse revolutionaire beweging onder leiding van Emilio Aguinaldo op 12 juni 1898 de onafhankelijkheid uitriep zou het nog tot 4 juli 1946 duren voor het daadwerkelijk zover was. De Filipijnen kent door de langdurige kolonisatie door Spanje en de Verenigde Staten veel westerse invloeden. Zo is een groot deel van de bevolking katholiek.

Er is een scherpe tegenstelling tussen arm en rijk. Een klein deel van de bevolking bestaat uit rijke elite en een groot deel leeft veelal onder het bestaansminimum. De elite heeft zowel op economisch als op politiek gebied de touwtjes in handen.

Tot medio jaren 70 werd het land op dictatoriale wijze geregeerd door president Ferdinand Marcos. Diens opvolger, Corazon Aquino, was de eerste vrouwelijke president van het land en zij bracht de democratie weer terug. Helaas bleef economisch herstel uit. Problemen zoals de corruptie, de ongelijke verdeling van rijkdom en het grondbezit zijn tijdens haar regeerperiode en die van haar opvolgers niet aangepakt. De huidige president, Benigno Aquino III, werd in 2010 gekozen als opvolger van Gloria Macapagal-Arroyo. Zij werd net als haar voorganger Joseph Estrada beschuldigd van corruptie.

Economie

De Filipijnse economie is een vrije markteconomie die wordt gekenmerkt door het grote agrarische aandeel. In 2009 verdient nog steeds 34,6% van de werkzame beroepsbevolking (34,3 miljoen mensen) hun inkomen in de deze sector. Daarnaast is het land een van de grootste exporteurs van goedkope arbeidskrachten ter wereld. De voornaamste handelspartners zijn de Verenigde Staten, Japan, Nederland, China, Hongkong, Singapore, Maleisië, Taiwan, Zuid-Korea, Thailand en Saoedi-Arabië.

De munt die gebruikt wordt is de Filipijnse peso en de centrale bank van de Filipijnen is de Bangko Sentral ng Pilipinas (BSP). De BSP onder andere verantwoordelijk voor de uitgifte van de nationale munt en staat onder leiding van een door de Filipijnse president benoemde gouverneur. Naast de centrale bank zijn er vele andere banken zoals handelsbanken, landbouwbanken, particuliere ontwikkelingsbanken. De BSP is tevens toezichthouder op al deze verschillende partijen.