Malapascua, 12 jaar na onze eerste keer hier

Lokale datum/tijd: Zaterdag 4 maart, 22:56

Gisteren hebben we best een voorspoedige reis gehad van Sangat naar Malapascua. Alleen met de bagage was het wat gedoe. We hadden op voorhand 30kg bagage bijgeboekt omdat we bij de eerste binnenlandse vlucht flink moesten bijbetalen. 30kg was echter niet genoeg dus hadden we ons best gedaan 15 kilo’s extra in de handbagage weg te stoppen. Beetje jammer dat ze ter plekke besloten alle handbagage ook te wegen. Mijn cameratas heb ik tactisch weg weten te zetten, die hebben ze niet gezien. Na een boel gehannes met spullen tussen tassen overhevelen komt het uiteindelijk wel weer goed, maar het was toch even spannend.

Malapascua is in de afgelopen 12 jaar wel nog een stuk toeristischer geworden. Ze proberen je constant vanalles aan te smeren. Verder is het juist wel weer gezellig dat je ’s avonds niet als enige groep aan de bar zit.

Het duiken vanochtend begon helaas wel een beetje chaotisch. De boot zou om 5 uur vetrekken dus wij allemaal vroeg uit de veren. Eenmaal onderweg blijkt dat ze bij een aantal flessen de aansluiting niet meer kunnen aanpassen dus moeten we omdraaien om andere flessen te gaan halen. Uiteindelijk zijn we pas om half 7 onderweg.

Gelukkig stelt de eerste duik niet teleur. We zien zeker een vijftal voshaaien en als kleine bonus nog een flinke octopus. De voshaaien zijn ten opzichte van de eerste keer dat we hier waren verhuisd naar een andere locatie. Voordeel is dat er nu meer haaien zitten en minder diep. Ze konden ze nu bijna garanderen.

De tweede duik is een vrij saai rondje op dezelfde locatie. Het is dat we tegen het einde van de duik nog één haai zien.

Einde van de de middag maken we nog een sunset duik om Mandarijn visjes te zien. Wat een fiasco is deze duik. Het begint nog wel ok en we hebben even de gelegenheid in alle rust de visjes te bekijken. We mogen alleen niet flitsen of lampen gebruiken dus ik heb deze keer geen goede foto kunnen maken. We blijven alleen naar mijn idee daar veel te lang hangen, zeker een minuut of 40. Tegen het einde van die 40 minuten is de gehele plek overgenomen door crash divers. Complete chaos met mensen die over de bodem stuiteren en op het koraal gaan liggen. We proberen naar de gids te signaleren dat het niet ok is maar schijnbaar boeit het ze niet. Maurits haalt nog bij een aantal duikers de vinnen van het rif, de duikers reageren hier niet eens op.

We zien ook nog een paar zeepaardjes maar ook hier is even rustig kijken er niet bij. Je wordt achtervolgd door een horde ellende die vooral niet op hun beurt wachten. Na een uur zijn we het allemaal beu en is het klaar. We klagen ook nog bij de eigenaar van het duikcentrum (een aantal duikers had huuruitrusting van hier) maar hem boeit het schijnbaar ook niet. Jammer dat het zo moet.

Morgen gaan we naar Gato Island voor 2 duiken. We houden ons hart een beetje vast, zal de beleving net zo zijn als 12 jaar geleden…

Eén reactie

Reisblogs: