Algemene informatie

Indonesië is de grootste archipel. Het merendeel van de bevolking bewoont de vijf grootste eilanden: Sumatra, Java, Kalimantan, Sulawesi en Papua. Het land telde in 2013 een populatie van ruim 251 miljoen inwoners en is daarmee het op drie na grootste land ter wereld.  Daarnaast is Indonesië het land met de grootste moslimbevolking.

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Algemeen Indonesie: -3.497626, 113.225977

 

Geschiedenis

De geschiedenis van Indonesië is op zijn minst turbulent te noemen. Het land staat voor ontdekking, onderdrukking en vrijheid. Nadat lange tijd de Hindoestaanse en later Islamitische rijken een groot deel van de archipel in handen hadden, waren het de Europeanen, en dan met name de Nederlanders die de verschillende eilanden in een houtgreep hielden, totdat de onafhankelijkheid in 1949 werd bereikt. Dit met uitzondering van Irian Jaya dat pas in 1963 door Nederland werd overgedragen aan Indonesië.

Economie

Indonesië bezit diverse grondstoffenvoorraden zoals aardolie en aardgas. Door de export van grondstoffen werd het land echter afhankelijk van de industrielanden.

Daarnaast is Indonesië ook een agrarisch land en 45% van de bevolking verdient een inkomen in de landbouw. Ongeveer 25% van de export is gerelateerd aan deze industrie (denk aan palmolie, thee, koffie, rijst, cacao, tabak en verschillende specerijen).

Relatief gezien heeft Indonesië een sterke positieve ontwikkeling doorgemaakt. Bepaalde goederen zijn relatief gezien goedkoper dan in Nederland, andere daarentegen weer duurder. Eten is bijvoorbeeld relatief goedkoop en een auto relatief duur.